Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ruiming plastic vervuiling Molenplas in volle gang

05 april 2019 | Paul Wijenberg

De vervuiling in natuurgebied de Molenplas is onacceptabel en een ramp voor de flora en fauna.

Ruiming in volle gang

Bijzonder lastige ruiming

"We gaan meteen aan de slag. De aangespoelde afvalsnippers zijn door de recente hoge waterstanden compacter bij elkaar gespoeld, het is droog weer en de start van het groeiseizoen is nog maar net begonnen. We kunnen in deze dagen zoveel mogelijk van die rotzooi ruimen." Aldus Beheercoördinator Huub Joosten, die er naar eigen zeggen kwaad en triest tegelijk van wordt. De aard en de hoeveelheden van het aangespoelde snipperafval vormen een groot probleem.

"Met een soort super-stofzuiger kunnen we de miljoenen snippers enigszins opzuigen en afvoeren. 300 meter oever van de Molenplas leverde reeds een plastic snipperberg van 4000 kilo op. Dat was een relatief gemakkelijke oever met verharde bodem en een goede bereikbaarheid voor de machine. We hebben echter nog zo'n 800 meter oever met inhammen, moerasstroken en ooibos te gaan. Dat krijgen we op de korte termijn helaas niet rond", stelt de boswachter gefrustreerd vast. "We respecteren natuurlijk het broedseizoen. Verder zal de weelderig groeiende riviernatuur zeer spoedig alles bedekken."

Lastig te ruimen

Lastig te ruimen

Op zoek naar de bron

De Beheereenheid heeft van dit milieu-delict aangifte gedaan bij de politie. Daarmee wordt een strafrechterlijk onderzoek naar de oorzaak in gang gezet. Natuurmonumenten rekent er op dat de bron opgespoord kan worden. De route van dit specifieke plastic snipperafval is immers te traceren via de loop van de Oude Maas en de Geleenbeek. Uiteraard zal Natuurmonumenten de veroorzaker aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Deze bedraagt nu al ongeveer €20.000,00 vanwege deze eerste intensieve ruimingsactie. De verdere schade op de korte en langere termijn voor de flora en fauna is nu nog niet bekend en is lastig in te schatten. We houden rekening met meer milieuschade aan in- en uitstroomzijde van de Molenplas. Deze vervuiling heeft gevolgen voor de Geleenbeek maar ook voor de Maas en uiteindelijk de Noordzee.

Immense hoeveelheden

Immense hoeveelheden

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg