Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wandelroute 'Rondje Molenplas' gestremd

09 augustus 2021 | Kay Jans

Nu het water is gezakt, is de westzijde van natuurgebied de Molenplas in Stevensweert weer begaanbaar en toegankelijk voor publiek. Wees welkom om hier vrij te komen struinen. Maar let op: de oostzijde van het natuurgebied blijft afgesloten tot medio 2022.

Molenplas met bruggetje

Waterschap Limburg gaat hier vanaf september aan de slag met de geplande (voorbereidende) werkzaamheden voor de aanleg van een nieuwe beek voor vissen. Uitgebreide informatie vind je op www.waterschaplimburg.nl/vispassagemolenplas.

Ruimte voor werkzaamheden

De werkzaamheden door Waterschap Limburg vinden plaats in het natuurgebied aan de oostkant van de Molenpas en Biltplas. Dit deel is straks werkterrein en wordt – omwille van de veiligheid – volledig afgesloten voor wandelaars en vissers. Als gevolg van het hoogwater is deze kant bovendien flink veranderd, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daarom kiest terreinbeheerder Natuurmonumenten ervoor de oostzijde ook de komende weken dicht te houden.

Omleidingsroute

De afsluiting betekent dat het tot medio 2022 niet mogelijk is om het volledige rondje om de Molenplas te wandelen. Je kunt in het gebied omkeren en/of omlopen via de Biltplas en het fietspad aan de Verlengde Oude Maasweg (= weg tussen Julianakanaal en Molenplas). Houd er rekening mee dat de route om beide plassen ongeveer 7,8 km lang is. Je maakt daarbij gebruik van de trappen bij de brug Stevensweert (Schuttersweg). Dit is de reguliere alternatieve route bij hoogwater, als de stapstenen onder water staan. Loop je een knooppuntenroute of de Premiumroute Water Wandel Wereld? Volg de bordjes!

afsluiting en omleiding Molenplas

Afsluiting en omleiding

Op de kaart is in licht blauw het toegankelijke gebied met de omleiding via de Biltplas aangegeven. Het rode gebied is werkterrein en afgesloten. Hier zijn ook zijn ook de toegangshekjes naar/vanuit het natuurgebied afgesloten. 

Download hier de factsheet/infofolder met de afsluiting en omleiding

Vogeluitkijkpunt bereikbaar

Het vogeluitkijkpunt blijft bereikbaar via de stapstenen, zodra het water verder is gezakt en de stenen weer veilig te betreden zijn. Vanaf het vogeluitkijkpunt kun je niet meer verder doorlopen. Hier moet je dus omdraaien. Aan de zuidzijde van de Molenplas kun je doorlopen tot aan het klaphekje bij de brug Ohé en Laak (Prior Gielenstraat). Het klaphekje ten westen van de brug/Oude Maas blijft toegankelijk voor wandelaars die het gebied in of uit willen.

Sportvisserij

Het deel van het gebied waar wordt gewerkt, is tijdens de uitvoering afgesloten voor sportvissers. De vissteiger voor minder validen en de bijbehorende parkeerplaats aan de Verlengde Oude Maasweg zijn niet bereikbaar. Vissen in het visgebiedje tegenover de Hompesche Molen (toegankelijk voor minder validen) blijft gewoon mogelijk.

Meer info 

Binnenkort volgt er meer informatie over de start van de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de vispassage. Op de website van Waterschap Limburg lees je alvast meer over project. Hier lees je ook waar je terecht kunt met vragen of meldingen. Wil je meer weten over het natuurgebied de Molenplas of wil je iets kwijt? Mail dan naar [email protected]

Kay
Kay Jans