Ga direct naar inhoud
Nieuws

Webinar natuuronderzoek 'Maas in Beeld' op 21 mei

28 april 2021 | Kay Jans

Uit het meerjarige natuuronderzoek 'Maas in Beeld' blijkt dat het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei goed op weg is om een bijzonder natuurgebied in Europa te worden. Daar zijn wij als natuurbeheerder in het gebied hartstikke trots op. Een pluim voor ons werk. Benieuwd naar de resultaten van het onderzoek? Je bent van harte welkom tijdens het webinar op 21 mei.

RivierPark Maasvallei

Het rapport 'De ecologische resultaten van 30 jaar natuurontwikkeling langs de Grensmaas' laat zien dat de natuur in het RivierPark Maasvallei floreert. Tussen Maastricht en Maaseik is de oppervlakte aaneengesloten natuurgebied in tien jaar tijd verdubbeld. Met drie keer zoveel bijzondere planten en bloemen als voorheen.

Natuur floreert

Heel wat kenmerkende soorten doen het goed door de uitbreiding van het aantal hectares natuur en doordat gebieden jarenlang met rust worden gelaten. De cijfers in het rapport illustreren de toename van de soortenrijkdom. Das, everzwijn, rugstreeppad, grauwe klauwier en bever hebben zich weer in het gebied gevestigd. Het aantal vlinders en libellen is verdubbeld en het aantal vissoorten verviervoudigd. Wie weet duiken in de toekomst ook de otter, zwarte ooievaar, wilde kat en visarend op. 

Resultaten toegelicht

Het symposium zou oorspronkelijk in oktober 2020 worden georganiseerd, maar moest afgelast worden in verband met de Coronarichtlijnen. Vrijdag 21 mei 2021 is als nieuwe datum geprikt voor een online webinarDe onderzoekers van het rapport komen aan het woord, maar ook andere sprekers laten hun licht schijnen op het gebied, de uitdagingen en de kansen voor de toekomst. Meer informatie en het volledige onderzoeksrapport vind je op de website van RivierPark Maasvallei.

Het webinar is op vrijdag 21 mei vanaf 10 uur voor iedereen gratis online bij te wonen via www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/maasinbeeldsymposium. Vooraf aanmelden is niet meer nodig. 

In de prijzen 

Er is nog meer mooi nieuws te melden. Eind april werd bekend dat de Lange Afstandswandeling in het RivierPark Maasvallei de prijs heeft gewonnen voor 'beste wandelroute van de Benelux' in 2021. De route verbindt alle ingrediënten van de Maasvallei in één route van maar liefst 137 kilometer op beide oevers van de Maas. Gaat dat zien! 

Kay
Kay Jans