Ga direct naar inhoud
Nieuws

Winter in de Maasvallei

12 februari 2021 | Kay Jans

Nu het (hoog)water zakt, zullen boswachters en vrijwilligers de natuurgebieden in de Maasvallei de komende dagen weer open stellen voor publiek. De natuur ziet er voor ons prachtig uit. Maar dieren kunnen het lastig hebben in deze tijd. Breng je een bezoek? Dan vragen we je de kwetsbare natuur en de toegangsbepalingen op de terreinborden te respecteren.

Molenplas in winter

Van hoogwater naar vorst

Eind januari sloten we samen met Staatsbosbeheer de natuurgebieden langs de Grensmaas af voor bezoekers vanwege hoogwater. Nu het water flink zakt, stellen we de terreinen weer open voor publiek. De sneeuw en het ijs zorgen voor een prachtig winters landschap. Wees welkom om daarvan te genieten tijdens een heerlijke wandeling. Bedenk echter wel dat je te gast bent in het leefgebied van wilde dieren. Juist nu hebben zij extra rust, ruimte en veiligheid nodig.

Kwetsbare natuur

Dieren in onze natuurgebieden zijn nu extra kwetsbaar. Water is bevroren, voedsel ligt onder de sneeuw en vaak zijn ze extra zichtbaar in het winterlandschap. De meeste dieren proberen zo zuinig mogelijk met hun energie om te gaan. Wegrennen of opvliegen voor een loslopende hond, betekent verspilling van kostbare energie. Denk daar dus aan als je op pad gaat: blijf op afstand en houd zoals altijd honden aan de lijn.

Wil jij zelf de vogels in jouw eigen tuin helpen? Kijk dan eens bij de tips van onze collega Mathiska

Schaatsen?

In onze natuurgebieden kun je niet veilig schaatsen. Er is geen toezicht, de veiligheid van het ijs wordt niet gecontroleerd, er worden geen banen geveegd, routes uitgezet of wakken afgezet. Schaatsen in de natuur doe je dus op eigen risico en raden wij af. Zeker in de uiterwaarden is ijs onbetrouwbaar. Het hoge waterpeil van de afgelopen weken zakt en dat zorgt voor een luchtlaag onder het ijs. Kijk vooral bij jou in de buurt waar je veilig kunt schaatsen en houd je aan de coronaregels. 

Kay
Kay Jans