Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Dwergvleermuis voelt zich thuis in oud munitiedepot Nieuw Balinge

05 februari 2016 | Renée Nitters

De vleermuiskelder in het voormalige munitiedepot in Nieuw Balinge is in trek bij de dwergvleermuizen. Dat constateerde de Vleermuiswerkgroep Drenthe medio januari tijdens een rondgang langs diverse Drentse vleermuiskelders. Ze telden maar liefst 20 exemplaren in Nieuw Balinge.

Dwergvleermuis voelt zich thuis in oud munitiedepot Nieuw Balinge

Jaarlijkse telling

Jan Mager van de vleermuiswerkgroep Drenthe: 'tijdens onze jaarlijkse telling in januari kwamen we in de bunker in Nieuw Balinge twintig gewone dwergvleermuizen tegen en naar alle waarschijnlijkheid een gewone grootoorvleermuis. Soms wat moeilijk te zien, want je wilt de dieren niet verstoren tijdens hun winterslaap. We gaan, mede daarom, maar één keer per jaar de winterverblijven langs om te inventariseren. We doen dit zeer zorgvuldig. In de kleinere verblijven gaan we met een kleine groep naar binnen, omdat een te grote groep anders de ruimte te veel op zou warmen. We willen de vleermuizen niet wakker maken.'

placeholder

Fotograaf: Jan MagerBron: Vleermuiswerkgroep Drenthe

Voormalige munitiedepot ingericht

Een aantal jaren geleden kwam het munitiedepot in Nieuw Balinge in bezit van Natuurmonumenten. Jan: 'vanuit de vleermuiswerkgroep Drenthe hebben we Natuurmonumenten geadviseerd hoe je een vleermuizenverblijf aantrekkelijk kunt maken. Ik heb destijds een tekening gemaakt voor de inrichting van de vleermuiskelder en geadviseerd om kalkzandsteen te gaan gebruiken. Samen met Natuurmonumenten hebben we toen met heel veel moeite een vliegopening in de stalen deur gemaakt, dat uit 30 millimeter pantserstaal bestond'.

placeholder

Fotograaf: Kees Marijnissen.Bron: Saxifraga

Waarom deze locatie?

Waarom de dwergvleermuizen nu het munitiedepot opzoeken is niet helemaal duidelijk volgens Jan. 'Wellicht is de luchtvochtigheid in de bunker nu precies goed voor deze soort. Voorgaande jaren bleek het toch steeds te droog te zijn. Daarom werd op voorstel van de vleermuiswerkgroep een drempel achter de toegangsdeur aangelegd om water naar binnen te kunnen brengen. Inmiddels is er in anderhalf jaar nu al zo'n 40.000 liter water 'ingestroomd'. Misschien de optimale condities voor de dwergvleermuis?

Wat doet de vleermuiswerkgroep Drenthe?

Naast de jaarlijkse inventarisaties zo vervolgt Jan Mager, geeft de vleermuiswerkgroep Drenthe ook advies en voorlichting aan mensen die vleermuizen in en rond hun huis aantreffen. Vaak hebben mensen angst voor dit bijzondere zoogdier en die kunnen we meestal wel wegnemen door goede informatie te geven. De werkgroep adviseert daarnaast particuliere eigenaren van terreinen en gebouwen over vleermuisvriendelijke maatregelen en zo nodig opvang van gewonde of verzwakte vleermuizen. Meer weten? Kijk op de site van de Vleermuiswerkgroep Drenthe.

Bunkers en loodsen

placeholder

Bron: NatuurmonumentenDe vleermuisbunker in Nieuw Balinge maakt overigens deel uit van acht grote met grond afgedekte bunkers en twaalf bovengrondse loodsen, die voor de opslag van munitie diende. Ze vormen de kern van het voormalige munitiedepot Nieuw-Balinge. Het is één van de bijna 100 magazijncomplexen die tussen 1951 en 1962 zijn gebouwd voor de opslag van munitie tijdens de Koude Oorlog.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo