Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Grazers aan het werk in het Mantingerveld

16 oktober 2018 | Lian Flikkema

Soms zijn schapen of geiten keihard nodig om Natuurmonumenten bij het beheer van een natuurgebied te helpen. Zo ook in het Mantingerveld. Ze zorgen er voor dat een heideveld of de rand van een ven niet volgroeit met jonge bomen. Zo blijft de heide vitaal en een venrand open. En daarvan profiteren bijzondere planten, dieren, maar ook bezoekers van het natuurgebied.

heidelandschap Mantingerveld

Werk in uitvoering

Geen herder maar een raster, veel schapen of geiten gedurende korte tijd aan het werk, een paar keer per jaar …. dat is ‘drukbegrazing’. Zij zorgen er voor dat jonge boompjes geen kans krijgen om weer te groeien, dat er meer structuur in het heideveld komt en/of dat het pijpestrootje teruggedrongen wordt.

Doen we niets, dan groeien open landschappen dicht. Belangrijke oorzaak is het teveel aan stikstof, uitgestoten door industrie, verkeer en veeteelt. Dat zorgt voor explosieve groei van boompjes en grassen. Drukbegrazing is een van de herstelmaatregelen die Natuurmonumenten samen met andere terreineigenaren en Provincie Drenthe uitvoert. Het is een onderdeel van de landelijke en provinciale aanpak om de natuur te herstellen en weerbaarder te maken tegen de effecten van stikstofuitstoot. 

grazende schapen

Genieten van het Mantingerveld?

Loop de wandelroute door het natuurgebied eens, geniet van de bijzondere jeneverbesstruiken, de stukken stuifzand en het leven bij de vennen....

gezin geniet van Mantingerveld
boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe