Nieuws van de boswachter

Kinderen helpen bij herstel heide Mantingerveld

19 maart 2020 | Lian Flikkema

25 Kinderen van de IKC Meester Siebering uit Nieuw Balinge hebben, onder leiding van Landschapsbeheer Drenthe, gewerkt in het Mantingerveld. Het doel was tweeledig: Natuurmonumenten helpen bij beheer van het heidegebied en meer te weten te komen over de natuur in hun omgeving. Er is hard gewerkt en het resultaat is er naar!

kinderen helpen bij herstel heide Mantingerveld

Wat is er gebeurd...

De kinderen van de bovenbouw kregen vooraf uitleg: wat moet je wel of niet doen, hoe gebruik je de gereedschappen, welke boompjes moeten tussen de heide verdwijnen, hoe herken je ze. Na twee middagen hard werken met takkenscharen, zagen, helmen en handschoenen was iedereen tevreden. Zelfs regen verminderde het enthousiasme niet. Het heideveldje nabij de ijsbaan van Nieuw Balinge ziet er weer prachtig uit. Nu kan bestaande hei ongestoord doorgroeien en kunnen nieuwe heideplantjes ontkiemen.

IKC Meester Siebering

... en waarom?

Doen we niets, dan groeien open (heide) landschappen dicht. Dat gebeurt door natuurlijke successie. Maar de laatste jaren zorgt het teveel aan stikstof uit landbouw, industrie en verkeer voor een explosieve groei van grassen en jonge boompjes. Die verdringen kwetsbare planten zoals heide. Er is een pakket aan maatregelen mogelijk en nodig; soms met grote machines, soms met grazers zoals schapen en geiten, maar soms ook met echt handwerk. En daar spelen schoolkinderen ook een rol in. Alles is erop gericht om de natuur van het Mantingerveld te behouden en meer weerbaar te maken.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe

logo