Ga direct naar inhoud
Nieuws

127 plantensoorten geteld op Marker Wadden

17 oktober 2018 | Natuurmonumenten

Op het Haveneiland van Marker Wadden zijn deze zomer liefst 127 soorten planten geteld. Een verrassend hoog aantal voor het eerste eiland van de nieuwe archipel in het Markermeer.

Wilde reseda

Op 12 juli van dit jaar hebben plantenkenners de flora van Marker Wadden in kaart gebracht.  In totaal werden liefst 127 soorten genoteerd, zoals moerasandijvie, perzikkruid, zachte witbol en rode klaver. “En dit alleen op het haveneiland van Marker Wadden dat in 2016 boven water kwam. De rest van de eilanden, die deels nog in aanleg zijn, onderzoeken we later. Ik sta versteld om de hoeveelheid soorten. Geweldig!”, aldus boswachter Ruben Kluit.

Herkomst

Riet en lisdodde zijn uitgezaaid. Alle andere soorten zijn komen aanwaaien of meegekomen met de grond ter versteviging van de paden. De toekomst zal uitwijzen welke planten een permanente plek veroveren op de eilanden.

Aangeplant riet en lisdodde, maar ook spontaan gevestigde planten zoals moerasandijvie, groeien als kool op de voedselrijke bodem. Op de broedplaatsen van visdieven en kokmeeuwen worden de planten nog eens extra bemest door de poep van de vogels, kuikens en de resten vis die niet opgegeten zijn. Indirect worden de planten hier dus ook met vis gevoerd.

Grauwe ganzen blijken dol op het riet. Door hun vraat geven zij vorm aan het nieuwe moeraslandschap.

 

Op de foto boven: wilde reseda. 

Bekijk in deze bijlage de voorlopige lijst van waargenomen plantensoorten op Marker Wadden.

Natuurmonumenten