Ga direct naar inhoud
Nieuws

Alle dagen stroom op Marker Wadden

20 januari 2022 | Elsa Pater

Wekenlang is het bewolkt weer geweest. Dat heeft gevolgen voor de opwek van stroom via de zonnepanelen op Marker Wadden. Tijdens dit soort periodes blijkt het moeilijk de energievoorziening op het haveneiland op peil te houden. Een aggregaat dient nu als achtervang voor de stroomopwek.

windmolen Marker Wadden

Met de aggregaat waarborgen we dat altijd aan de basisbehoefte van stroom kan worden voldaan. Zo kan bijvoorbeeld het drinkwatersysteem blijven functioneren, ook wanneer wekenlang de zon niet schijnt. Maar ook kleine, simpele dingen zijn soms van groot belang om de veiligheid op het eiland te waarborgen, bijvoorbeeld het kunnen opladen van de mobiele telefoon.

Noodvoorziening voor donkere wintermaanden

De opwek van elektriciteit is in de winter niet zo stabiel als van te voren gedacht. Vandaar dat stroomopwek als achtervang nodig is. Elsa Pater, boswachter Marker Wadden: “In de zomer zorgen de zonnepanelen en de windmolen voor voldoende stroom om de nederzetting draaiende te houden, maar in de winter wordt er te vaak te weinig stroom opgewekt. Omdat wij ook in de winter gasten ontvangen, willen we zorgen dat niet alles stilvalt. Voor dit soort noodsituaties hebben we nu een aggregaat op het eiland.”

Zelfvoorzienende, duurzame nederzetting

Marker Wadden heeft sinds 2020 een duurzame en zelfvoorzienende nederzetting met een eilandpaviljoen, gebouwen voor beheer en toezicht, onderzoek door natuuronderzoekers en vier eilandhuisjes voor de recreatieve verhuur. Elektriciteit wordt ter plekke opgewekt met zonnepanelen en als reservebron een slapende windmolen, water komt uit een lokale bron en wordt ter plekke afgevoerd en gezuiverd. Het eiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering. Ook bij de bouw en inrichting van de gebouwen heeft duurzaamheid voorop gestaan.

Elsa Pater Marker Wadden
Elsa Pater

Boswachter Communicatie & Beleven Marker Wadden