Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bouw zelfvoorzienende nederzetting op Marker Wadden van start

04 september 2019 | Natuurmonumenten

Vandaag start de bouw van een kleine nederzetting op Marker Wadden. De gebouwen zijn volledig zelfvoorzienend; alles wordt ter plekke opgewekt, opgepompt en gezuiverd.

Nederzetting Marker Wadden

De nederzetting komt op het Haveneiland van Marker Wadden waar bezoekers welkom zijn. Er komen voorzieningen voor beheer, toezicht, natuuronderzoek en opvang van bezoekers, zoals een eilandpaviljoen met informatieruimte en sanitair.

Innovatief

Bijzonder is dat de gebouwen geen aansluiting op openbare voorzieningen krijgen zoals elektriciteit, water en riolering. ‘‘Het wordt het eerste 'off grid' eiland in Nederland”, vertelt projectdirecteur Roel Posthoorn van Natuurmonumenten. “Zonnepanelen zorgen voor elektriciteit en een lokale bron voorziet in drinkwater. Ook de waterafvoer en zuivering vindt op de eilandengroep plaats.”

De houten gebouwen zijn grotendeels elders al gebouwd en op transport gezet, zodat er zo min mogelijk verstoring is van de natuur ter plekke. Het hout komt uit eigen bossen van Natuurmonumenten.

Transport en aankomst van de gebouwen

De innovatieve aanpak past volgens Posthoorn helemaal binnen de aanleg van Marker Wadden. “Zo zijn de natuureilanden aangelegd met zand, klei, veen en slib uit het Markermeer zelf. Bij de aanleg van de nederzetting is vooral de mix van duurzame voorzieningen uniek. De voorzieningen zijn allemaal slim aan elkaar gekoppeld.”

Passend in landschap

De nederzetting is een ontwerp van de architecten Ziegler/Branderhorst en bestaat uit losse houten gebouwen die samen een compact geheel vormen. De gebouwen vallen zoveel mogelijk weg in het weidse duinlandschap. De omvang is beperkt en bedraagt niet meer dan 0.1% van de oppervlakte van Marker Wadden.

De nederzetting bestaat uit een werkschuur voor de beheerders, een klein kantoor voor eilandwachters en de havenmeester, een onderzoeksstation voor natuuronderzoekers, een bescheiden paviljoen voor bezoekers en vier eilandhuisjes voor recreatieve verhuur. Strandbaak is de bouwer van de nederzetting.

Aankomst bouwwerk op Marker Wadden

Aankomst bouwwerk op Marker Wadden

Bijdragen

Natuurmonumenten is belangrijkste financier van de nederzetting. Dankzij bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, het Gieskes-Strijbis Fonds (veldstation voor onderzoekers) en een subsidie vanuit Leader+ met bijdrage van provincie Flevoland en gemeente Lelystad, kan de nederzetting worden gebouwd.

In het najaar van 2019 worden de eerste gebouwen opgeleverd. In voorjaar 2020 volgen de andere faciliteiten.

Natuurmonumenten