Ga direct naar inhoud
Nieuws

Breng 15 maart je stem uit op Marker Wadden

01 maart 2017

Op woensdag 15 maart 2017 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Iedereen die achttien jaar of ouder is en de Nederlandse nationaliteit heeft, kan dan zijn of haar stem uitbrengen voorde verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. In Lelystad kan dat deze keer op een wel heel bijzondere locatie, namelijk op een nieuw stukje Nederland in het Markermeer, de Marker Wadden.

Marker Wadden vanuit de lucht

Unieke kans

Gemeente Lelystad en Natuurmonumenten slaanhebben de handen ineengeslagen om het mogelijk te maken om op 15 maart 2017 je stem uit te kunnen brengen op de Marker Wadden. Voor de mensen die op dat moment dag- en nacht werken aan het eiland dat nog in ontwikkeling is, is dat een praktische oplossing, zij hoeven zo niet naar het vaste land om te stemmen. Daarnaast is het voor inwoners van Lelystad en voor mensen van buiten Lelystad een unieke kans om een bezoekje aan het eiland (dat normaal gesproken nog niet toegankelijk is voor bezoekers) te brengen en op deze bijzondere plek hun stem uit te brengen. Ook bestaat de mogelijkheid voor een korte rondwandeling.

Stemmen op Marker Wadden kan tussen 10:00 en 18:00 uur

Het stembureau Marker Wadden is geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Tussen 10:00 en 18:00 uur zullen er vanuit (de Bataviahaven in) Lelystad regelmatig passagiersboten op en neer varen die de bezoekers naar en van het eiland brengen. Informatie over het vaarschema staat binnenkort op de website van de gemeente.

Niet-Lelystedelingen moeten op tijd een speciale kiezerspas aanvragen

Voor mensen die niet woonachtig zijn in Lelystad en hun stem uit willen uitbrengen op de Marker Wadden geldt dat zij bij hun eigen gemeente een speciale kiezerspas moeten aanvragen om te kunnen stemmen in een andere gemeente. Op de kiezerspas die stemgerechtigden binnenkort thuis ontvangen staat hoe zo’n kiezerspas kan worden aangevraagd.

Over de Marker Wadden

Nederland krijgt er een nieuwe eilandengroep bij: de Marker Wadden. Deze eilanden worden gebouwd met zand, klei en slib uit het Markermeer en zorgen ervoor dat de natuur in het gebied weer opleeft. Door de aanleg van natuurlijke oevers en ondieptes wordt het water helderder en komen de waterplanten, schelpdieren en vissen terug. Zo ontstaat een natuurparadijs voor vogels en mensen.