Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste landzoogdier op Marker Wadden

14 januari 2020 | Natuurmonumenten

Pootafdrukjes in het slib, gangetjes en heuse molshopen; het lijkt er sterk op dat op Marker Wadden een mol voorkomt. Het is het eerste landzoogdier dat zich op de nieuwe archipel in het Markermeer heeft gevestigd.

mol

De boswachters hadden al langer het vermoeden dat er zoogdieren op Marker Wadden leven. Maar de pootafdrukjes gaven niet direct uitsluitsel. Was het een muis of misschien en rat? Ook geplaatste wildcamera's boden geen uitkomst.Gelukkig maakte het zoogdier dit uiteindelijk zelf duidelijk. Eilandwachters vonden aan de rand van de duinen tussen het riet twee molshopen op Marker Wadden. Dat maakt de mol het eerste landzoogdier op Marker Wadden.

Hoe deze insecteneter op het eiland is gekomen, is vooralsnog een raadsel. "Mollen kunnen prima zwemmen", vertelt boswachter Tim Kreetz. "Maar dit is wel een hele lange zwempartij voor zo'n klein beestje. Het zou natuurlijk prachtig zijn als de mol is meegevoerd met een van de ronddrijvende veenbonken die aanspoelden op het eiland, maar dat is wel vergezocht. Mogelijk is het dier als verstekeling meegereisd op een werkschip. Hij is in ieder geval van harte welkom."

Of het dier een blijvertje is, zal de toekomst uitwijzen. "We weten niet of het er eentje is of dat er meerdere mollen zijn. En het is afwachten of er voor hen voldoende voedsel is. Wormen zijn er weinig, maar er zijn wel andere bodemdiertjes. We hebben het idee dat de mol wel flink aan de wandel is, dus waarschijnlijk echt op zoek is naar eten."

molshopen

Molshopen op Marker Wadden

Meer zoogdieren

Mollen zijn niet de eerste zoogdieren die op Marker Wadden zijn waargenomen. Vorig jaar werden er vier soorten vleermuizen gespot: de laatvlieger, gewone dwergvleermuis, rosse vleermuis en ruige dwergvleermuis.

Tim verwacht in de toekomst meer zoogdieren op de eilandengroep. "Tijdens de aanleg is er waarschijnlijk al eens een beverrat of muskusrat gezien. En in Flevoland leven al bevers en komen ook otters langs. Die zullen ooit ook Marker Wadden vinden. En wie weet ook reeën, die zijn ook van het vaste land naar de waddeneilanden overgestoken."

Natuurmonumenten