Ga direct naar inhoud
Nieuws

Help mee met insectenonderzoek op Marker Wadden

21 augustus 2019 | Natuurmonumenten

Wie wil meehelpen met het insectenonderzoek op Marker Wadden? Er zijn vrijwilligers nodig die 1 keer per week speciale insectenvallen legen vanaf april tot ongeveer half oktober.

insectenonderzoek Marker Wadden

Op Marker Wadden wordt met behulp van insectenvallen uitgebreid onderzoek gedaan naar de aantallen en soorten insecten die hier voorkomen.

Er is nog niet veel bekend over de vestiging van ongewervelden op nieuw land. Daarom is hier nu een unieke kans om de ontwikkeling van de ‘entomofauna’ hier jarenlang te volgen. Heel belangrijk in deze tijd met de alarmerende achteruitgang van de insecten. Hoe meer we weten, hoe beter we kunnen zorgen dat die achteruitgang stopt.

Meehelpen

Er zijn vrijwilligers nodig die 1 keer per week de insectenvallen legen, vanaf april tot ongeveer half oktober. Op het eiland kan van een ter plaatse aanwezige ATB-fiets gebruik gemaakt worden. De volle potten gaan voorlopig naar een koelkast in de bouwkeet van de Marker Wadden.

Voor het vervoer naar de Marker Wadden wordt gebruik gemaakt van de veerdienst. Vanwege de capaciteit van de boot wordt van tevoren een schema opgesteld met de gewenste tijd van afvaart uit de Bataviahaven en de gewenste tijd van afvaart van de Marker Wadden.

Ook worden 1 keer per maand determinatie-avonden georganiseerd om de soorten te onderscheiden en kennis op te doen over het insectenleven op het nieuwe land.Zowel voor het determineren als voor het legen van de vallen zijn extra vrijwilligers nodig. Er wordt begin 2020 een schema gemaakt.

Aanmelden

Voor aanmelding of meer informatie, stuur een mail naar [email protected]  t.a.v. Arjan van der Veen.

 

Natuurmonumenten