Ga direct naar inhoud
Nieuws

In gesprek met Ben Viveen, Rijkswaterstaat

06 december 2022 | Natuurmonumenten

Voor een kijkje achter de schermen bij Marker Wadden gaan we in gesprek met Ben Viveen, gepensioneerd Assetmanager vanuit Rijkswaterstaat en actief voor Marker Wadden. Wat drijft hem? En wat wil hij over het project vertellen? We stellen Ben vier vragen.

ben viveen

Hi Ben, al jarenlang ben je namens Rijkswaterstaat actief voor Marker Wadden. Ook nu terwijl je gepensioneerd bent verricht je nog werkzaamheden. Vanwaar die betrokkenheid?

Het mooiste van werken aan projecten vind ik de combinatie van de plannen maken én meewerken aan de realisatie. Daar krijg ik goede energie van. Ook komt de betrokkenheid voort uit de reacties die we krijgen. Mensen vinden het leuk om door nieuw gecreëerd land te lopen waar niet de mens, maar juist de natuur centraal staat. Over een natuurherstelproject als Marker Wadden raak ik eigenlijk nooit uitgepraat…  Anders dan jij zullen er ook mensen zijn die nog nooit op Marker Wadden zijn geweest. Waarom is Marker Wadden volgens jou absoluut het bezoeken waard?

Daarvoor kun je verschillende redenen bedenken. Zeker is, een bezoek aan Marker Wadden blijft je voor altijd bij. En de reden waarom je het zou moeten bezoeken hangt af van het perspectief waarmee je naar het gebied komt. Ben je geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en waterbouw, dan vind je in Marken Wadden een mooi praktijkvoorbeeld. Houd je van vogels en natuur, dan kijk je er je ogen uit. Ook is het heerlijk om er te (strand)wandelen, om de haven met boten te zien en om vanaf het terras van het uitzicht te genieten. 

Marker Wadden

Marker Wadden bestaat volgend jaar uit zeven natuureilanden, waarvan één bezoekerseiland. Is het project daarmee afgerond?

Ja en nee. Volgend jaar is de oplevering van het zesde en zevende natuureiland. De 1500 hectare aan nieuwe natuur dat gerealiseerd moest worden, is dan voltooid en dat betekent dat wij als projectorganisatie ook deze laatste twee eilanden overdragen aan de beheereenheid van Natuurmonumenten. Nee, omdat met de komst van Marker Wadden nu slechts een deel van het Markermeer is hersteld. Willen we toe naar een toekomstbestendig en robuust natuurgebied, dan zijn er in het Markermeer meer maatregelen nodig. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan meer natuureilanden en aan het versterken van de verbindingen tussen omliggende natuurgebieden.Leuk, zo’n kijkje achter de schermen. Dankjewel Ben! Is er nog iets dat je kwijt wil of leuk vindt om te delen?

Jawel. Het Rijk, het bedrijfsleven en NGO’s hebben ieder een eigen blik op de wereld. Elkaar opzoeken, van elkaar leren en samen mooie initiatieven realiseren. Dat is een mooi proces en een terrein waar nog veel te winnen valt. Zeker ook vanwege de uitdagingen waar we met elkaar voor staan. Als persoon maakt het mij trots dat ik een kleine bijdrage heb mogen leveren aan een mooier Nederland. Ook dát kan ik iedereen van harte aanbevelen. 

Marker Wadden bezoeken? Boek een ticket voor de veerdienst.

Natuurmonumenten