Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nederzetting Marker Wadden genomineerd voor Stedenbouw Award

29 september 2020 | Roos Kooiman

De nederzetting op Marker Wadden is genomineerd voor de ARC Stedenbouw Award. Het is één van de drie “excellente stedenbouwkundige plannen” volgens de jury.

Nederzetting Marker Wadden

De duurzaam gebouwde nederzetting is in opdracht van Natuurmonumenten ontworpen door Ziegler|Branderhorst op basis van het stedenbouwkundig plan van Palmbout Urban Landscapes. De houten gebouwen voegen zich in de natuurlijke omgeving en bieden bezoekers, beheerders en onderzoekers onderdak en beschutting. De award wordt toegekend aan plannen die een positieve impact hebben op het milieu en het welzijn van de samenleving.  

Passend in landschap

De nederzetting van Marker Wadden bestaat uit een ensemble van gebouwen bij de haven van het enige van de vijf natuureilanden dat toegankelijk is voor publiek. De andere eilanden zijn natuurgebied. Franz Ziegler van het architectenbureau Ziegler|Branderhorst: “De nederzetting heeft een karakteristiek silhouet dat stevig verankerd is in het weidse duinlandschap. Het architectonische idioom is geïnspireerd door het fenomenale project Sea Ranch in Californië. In de nederzetting is een verwantschap zichtbaar tussen scherp gesneden gebouwen met een karakteristiek silhouet. Het lijkt op een soort familie van gebouwtjes die als een ‘cast’ binnen het ‘script voor het eilandbezoek’ figureren”.

Duurzaam en off grid

De dit jaar geopende nederzetting is geheel zelfvoorzienend en duurzaam gebouwd. Het eiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering en is daarmee het eerste off-grid eiland van Nederland. De gebouwen zijn gebouwd met hout uit eigen bossen van Natuurmonumenten. De omvang van de bebouwing is beperkt en bedraagt niet meer dan 0.1% van de oppervlakte van de natuureilanden.

Natuureilanden

Marker Wadden zijn de nieuwe natuureilanden in het Markermeer en het nieuwste stukje Nederland. De eilanden zijn op een vooruitstrevende wijze aangelegd met zand, klei, veen en slib uit het Markermeer. Het is een natuurlijk paradijs voor vogels, vissen, insecten en planten. Marker Wadden draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit en is een unieke recreatiebestemming in het hart van Nederland.

De ARC20 Stedenbouw Award is een initiatief van de Architect, toonaangevend architectuurplatform en tijdschrift. De winnaar wordt 12 november bekend gemaakt.

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter