Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ontwerp Marker Wadden genomineerd Dutch Design Awards

07 juli 2021 | Roos Kooiman

Het integrale ontwerp van de Marker Wadden is genomineerd voor de Dutch Design Award (DDA). Het is daarmee één van de drie genomineerde projecten in de categorie ‘Habitat’.

Marker Wadden

Volgens DDA is Marker Wadden ‘een urgent en voorbeeldstellend project: een indrukwekkende, niet-mensgerichte benadering, die de vormgeving van het landschap dan ook grotendeels overlaat aan de natuur.’ Ontwerpbureau Vista, architectenbureau Ziegler|Branderhorst en Palmbout/Frits Palmboom die het stedenbouwkundig plan voor Marker Wadden maakten hebben het project gezamenlijk ingezonden voor deze prijsvraag.

De nominatiecommissie verwoordt de nominatie als volgt: Marker Wadden creëert een nieuw soort beleving met natuur in de hoofdrol; een urgent en voorbeeldstellend project. Een indrukwekkende, niet-mensgerichte benadering, die de vormgeving van het landschap dan ook grotendeels overlaat aan de natuur. Op een aantrekkelijke manier beleefbaar gemaakt, zonder de natuurlijke processen op de eilanden te verstoren. Een wandeling over de Marker Wadden is een haast museale beleving van wat er gebeurt als je natuur op één zet en hoe snel ecologie kan regenereren als je dat faciliteert. Hier worden verschillende opgaven voorbeeldig samengebracht. Zowel de integrale, natuurinclusieve visie als het teamwork van de vele betrokken partijen verdient navolging.

Dutch Design Awards

DDA bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten. Lees hier meer over de nominatie. 

Natuureilanden

Marker Wadden zijn de nieuwe natuureilanden in het Markermeer en het nieuwste stukje Nederland. De eilanden zijn op een vooruitstrevende wijze aangelegd met zand, klei, veen en slib uit het Markermeer. Het is een natuurlijk paradijs voor vogels, vissen, insecten en planten. Marker Wadden draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit en is een unieke recreatiebestemming in het hart van Nederland.

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter Midden (NH - Utr - Fl)