Ga direct naar inhoud
Nieuws

Open Dagen op Marker Wadden

19 september 2017 | Rita Oppenhuizen

Alleen komend weekend, 23 en 24 september 2017, is het mogelijk het eerste eiland van deze nieuwe natuurarchipel in het Markermeer te bezoeken. Vanuit de Bataviahaven in Lelystad varen veerboten en mensen mogen ook met hun eigen boot komen.

Open dagen op Marker Wadden

De bezoekers  kunnen de weidsheid van dit nieuwste stukje Nederland beleven. Er is een  route van zeker 3 kilometer langs de slibcompartimenten en vogelkolonies. Er zijn gidsen aanwezig die vertellen over de natuurontwikkeling en  het projectteam van Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten geeft ter plekke uitleg over de aanleg van Marker Wadden. Tevens zijn er onderzoekers die toelichting  geven op de onderzoeken die nu worden  uitgevoerd. Er zijn honderden mensen  die geboekt hebben op de  veerboten en ruim 100 particulieren hebben zich al aangemeld met eigen boot. 

Na dit weekend wordt het gebied weer afgesloten. Dan is het weer een bouwterrein en wordt door Boskalis hard gewerkt  aan de aanleg van eerste fase Marker Wadden. De contouren van eiland twee en drie  liggen ook al bovenwater. En  op dit moment wordt het strand van 2.5 kilometer opgeschoten.

Men kan boeken voor  de veerdiensten via www.markerwadden.nl/expeditie. Aanmelden met eigen boot moet via [email protected] . Ook zijn er drie ondernemingen die een zeilcharter aanbieden, bij kijk bij www.markerwadden.nl

Over Marker Wadden

Met de aanleg van Marker Wadden herstellen Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat de natuur in het Markermeer. Met zand, klei en slib uit het meer worden paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers gemaakt. Bedreigde dieren en planten profiteren daarvan. Met dit project creëren we een robuust natuurgebied dat voor de hele Nederlandse natuur van groot belang is. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de aanleg van de natuureilanden en geldt in het gebied een vaarverbod. In de loop van de zomer van 2018 wordt de haven van het eerste eiland toegankelijk voor het publiek.

In 2016 is Boskalis gestart met de eerste fase van Marker Wadden: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal de oppervlakte hiervan 1000 hectare worden. Natuurmonumenten wil van de Marker Wadden een grote archipel maken van in totaal 10.000 hectare. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

Marker Wadden worden mogelijk gemaakt door bijdragen uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij en Natuurmonumenten. Vanuit de overheid dragen het ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Infrastructuur & Milieu, provincie Flevoland en provincie Noord Holland bij aan het realiseren van eerste fase Marker Wadden. Ook zijn enkele maatschappelijk organisaties en het bedrijfsleven betrokken. 

Rita Oppenhuizen