Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zaterdag 28 augustus 1000-soortendag op Marker Wadden

06 juli 2021 | Elsa Pater

Ben je (amateur)onderzoeker of soortenkenner? En heb je zin om een hele dag met gelijkgestemden op onderzoek uit te gaan op Marker Wadden? Kom dan naar de 1000-soortendag op zaterdag 28 augustus en help mee om zoveel mogelijk soorten te identificeren. Van vissen en vogels tot insecten en (water)planten; de nieuwe natuur op Marker Wadden biedt specialisten uit elk discipline een uitgelezen kans om bij te dragen aan het natuuronderzoek dat op Marker Wadden plaatsvindt.

1000-soortendag op Marker Wadden

De tweede 1000-soortendag

Het is de tweede keer dat er een 1000-soortendag wordt georganiseerd op Marker Wadden. In 2019 werden tijdens de 1000-soortendag verschillende soorten vleermuizen -en daarmee de eerste zoogdieren op Marker Wadden- waargenomen en troffen duikers de eerste kranswieren aan. Verder mochten de experts 159 soorten planten, 55 soorten vogels, 45 soorten kevers, 26 soorten weekdieren en 24 soorten algen noteren. Bijzondere waarnemingen waren bijvoorbeeld de ijseend, de tapuit, de waterral, de watersnip en de kemphaan. Ook dit jaar staan ons ongetwijfeld mooie verrassingen te wachten.

"Op de 1000-soortendag ontmoeten experts uit allerlei disciplines elkaar. Samen tellen, identificeren en registreren zij zoveel mogelijk soorten. De prille natuur op Marker Wadden staat garant voor een heleboel mooie, verrassende ontdekkingen. Een enorm leuke en leerzame dag voor elke natuurliefhebber met soortenkennis!" - Stefan Claessens, Natuurmonumenten

Elk discipline vertegenwoordigd

Tussen de experts die dit jaar deelnemen bevinden zich in elk geval nachtvlinderkenners, enkele duikers en zoogdierkenners van de Zoogdierenvereniging. Zij plaatsen cameravallen in de hoop de eerste muizen waar te nemen. Het zou mooi zijn als de groep wordt aangevuld met onder meer insectenkenners, plantenkenners en experts met verstand van algen en wieren. Maar ook andere experts zijn natuurlijk welkom.

 

2021-soortenjaar

Nationaal Park Nieuw Land staat dit jaar in het teken van het 2021-soortenjaar, waar deze 1000-soortendag mooi op aansluit. Bijna 1500 experts hebben samen al meer dan 50.000 waarnemingen ingevoerd en het streefaantal van 2021 soorten is inmiddels geteld. Het jonge Nationaal Park Nieuw Land, waar ook Marker Wadden deel van uitmaakt, kent dus al een grote biodiversiteit en ontwikkelt zich volop.  

 

Deelnemen?

Kom je ook naar de 1000-soortendag op zaterdag 28 augustus 2021? Meld je dan aan.

Elsa Pater Marker Wadden
Elsa Pater

Boswachter Communicatie & Beleven Marker Wadden