Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opnieuw broedsucces van kraanvogels in het Korenburgerveen, bij Winterswijk

23 juni 2020 | Ank van Ravenswaaij

Het broedsucces van de kraanvogels in het Korenburgerveen, bij Winterswijk, heeft dat van eerdere jaren overtroffen. Dit jaar waren er voor het eerst twee succesvolle broedgevallen. Eén paar bracht twee jongen groot, het ander paar had één jong. Tot op heden was er steeds sprake van slechts één broedend paartje.

Kraanvogelkuikens Korenburgerveen

In 2015 broedde er voor het eerst in ruim honderd jaar een paartje kraanvogels in dit voor Nederlandse begrippen uitgestrekte moerasgebied. Het was een kroon op het werk van het lopende hoogveenherstelproject. Hetzelfde paartje kwam ook in de jaren daarna weer tot broeden. Vorig jaar liet ook een tweede paar zich zien, waarvan twee achtereenvolgende broedpogingen mislukten. Dit is dit jaar wel gelukt om een jong groot te brengen.

Kraanvogelkuikens in het Korenburgerveen

Jonge kraanvogelkuikens in het Korenburgerveen

“Het is ieder jaar weer spannend – komen de kraanvogels en zo ja, hoeveel paartjes? De balts, de broedperiode, de eerste signalering van de kuikens en uiteindelijk het vertrek met de ouders – we volgen het nauwkeurig van achter onze verrekijkers” vertelt boswachter Andre Westendorp enthousiast. “Het nieuw broedende paartje was zelfs niet erg schuw, ze lieten zich goed zien vanaf het wandelpad. En inmiddels is een derde paartje gesignaleerd, misschien proberen die volgend jaar hier ook te broeden. Het toont nog maar eens hoe bijzonder en waardevol het hoogveengebied is. En dat we op de goede weg zijn met het herstelplan.”

De kuikens doen inmiddels hun eerste vliegpogingen. De oudervogels zijn in de rui en laten zich wat minder zien. Straks zullen ze afvliegen richting hun overwinteringsgebied in Zuid Frankrijk en noordelijk Afrika. Hopelijk weer tot volgend jaar!

Ank van Ravenswaaij
Ank van Ravenswaaij