Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vernieuwd vlonderpad en entree Korenburgerveen klaar

23 januari 2024 | Jantine Wesselink

Het vernieuwde vlonderpad in het Meddose Veen, onderdeel van het Korenburgerveen bij Winterswijk, is klaar. De oude vlonder was versleten en het gebied wordt door natuurherstelmaatregelen natter. Met het nieuwe pad kan ook door de natste delen gewandeld worden en wordt kwetsbare vegetatie niet meer vertrapt. De toegang tot het Meddose deel van het hoogveengebied is eveneens aangepast. Bezoekers die met de auto komen zullen voortaan gebruik maken van de parkeerplaats aan de Arrasveldweg.

nieuw vlonderpad Korenburgerveen

Droge voeten voor de wandelaar

Het oude houten vlonderpad heeft 17 jaar dienst gedaan, maar was in dermate slechte staat dat het op bepaalde plekken onveilig werd. Het nieuwe pad is 1  meter breed en 500 meter lang en is gemaakt van volledig gerecycled huishoudelijk plastic. Dit materiaal gaat minstens 40 jaar mee en kan tot 9 keer opnieuw gerecycled worden. Het plastic is zo behandeld dat er nagenoeg geen microplastics vrijkomen.

De uitkijktoren in dit deel van het veen is verdwenen. De kosten voor vervanging vielen onverwacht hoog uit, we hebben daarom moeten besluiten de toren te verwijderen. Bij de toegang tot het gebied is een landhek gekomen met een fietssluis. Hiermee gaan we het wildparkeren op deze plek tegen. Op het nieuwe draaibare informatiepaneel lezen bezoekers over het gebied en welke planten- en diersoorten ze er tegen kunnen komen.

wandel mee met boswachter André (2x versneld)

Emissie loos werken

Het nieuwe vlonderpad is door de aannemer Baks zonder uitstoot van vervuilende stoffen aangelegd. Om dat te kunnen doen, zijn er elektrische machines gebruikt. De accu’s van deze machines werden opgeladen met stroom die werd geleverd door zonnepanelen op het dak van het beheerkantoor van Natuurmonumenten aan de Korenburgerveenweg.

electrische kraan - Korenburgerveen

Graafwerk voor waterhuishouding en meer bloemrijkdom

In het weiland tegenover het kantoor van Natuurmonumenten aan de Korenburgerveenweg en langs de Meekertweg zijn ook werkzaamheden uitgevoerd. Hier een deel van de fosfaatrijke bovenlaag afgegraven en is een deel van de spoorsloot gedempt. Dit is gedaan voor het optimaliseren van de natuurlijke waterhuishouding in de overgangszone tot het hoogveengebied. Dit konden we doen dankzij een bijdrage van LNV (Versneld Natuurherstel). Alles met als doel om water langer vast te houden en de leefomstandigheden van planten en dieren te verbeteren in het Natura 2000 gebied>>

Verbinding hoogveenlandschap Korenburgerveen en landgoed Mentink

Tussen het hoogveenlandschap Korenburgerveen en landgoed Mentink hoort ook heide thuis. Dit jaar gaat Natuurmonumenten de aanwezige heideveldjes met elkaar verbinden. Door uitbreiding van heide en deze heideverbindingen vergroten we het leefgebied van kwetsbare en kenmerkende soorten als levendbarende hagedis, nachtzwaluw en blauwvleugelsprinkhaan. 

Kijktip: op 5 december 2023 publiceerde Omroep Gelderland het item 'Door maatregelen voor natte voeten groeit hoogveen weer aan in Korenburgerveen'

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink