Nieuws van de boswachter

Draag jouw steentje bij en geef Jachtslot Mookerheide weer kleur!

27 september 2021 | Ellen Luijks

Midden in het Rijk van Nijmegen vind je Landgoed Mookerheide. Het, nu door steigers omhulde, jachtslot springt in het oog. Natuurmonumenten restaureert het jachtslot maar heeft daarbij jouw hulp nodig.

mozaiektegels

Vroeger waren de gevels van Jachtslot Mookerheide voorzien van maar liefst 35.000 verglaasde mozaïektegeltjes in zeven verschillende kleuren.
Natuurmonumenten heeft de ambitie om tijdens de restauratie ook alle kleurrijke mozaïektegels terug te brengen.

Draag jij jouw steentje bij!


Het jachtslot op Landgoed Mookerheide is gebouwd in de stijl van jugendstil en was niet altijd wit. Boswachter Ellen Luijks: “De gevels van het jachtslot waren tot in de jaren ’60 voorzien van een veelkleurige versiering van maar liefst 35.000 verglaasde mozaïektegeltjes van 4 x 4 centimeter in zeven verschillende kleuren. In een repeterend patroon vormen ze figuren die typisch waren voor de jugendstil-stijl.” Deze tegelmozaïek was in slechte staat nog steeds aanwezig onder de witte afwerklaag. Stucwerk, tegelwerk én het hardsteen zijn in de jaren ’60, ’70 bedekt met lagen van verschillende materialen (kit, tegellijm, voorstrijk, gips, cement, verf). De afdeklagen geven naast esthetische ook technische schade aan het pand: het vormt een dampdichte, afsluitende laag met ernstige bouwtechnische problemen tot gevolg.

De volledige restauratie van Jachtslot Mookerheide, om het jachtslot voor een breed publiek toegankelijk te maken, is inmiddels van start gegaan. Ook ‘ademt’ het pand inmiddels weer door verwijdering van stuclaag. Natuurmonumenten heeft de ambitie om tijdens de restauratie ook alle kleurrijke mozaïektegels terug te brengen.

Draag jij jouw steentje bij?
Boswachter Ellen: “We hebben jouw hulp nodig om het unieke tegelmozaïek weer terug te brengen. Sponsor één of meerdere tegels (à €15,- per tegel) en geef het jachtslot weer kleur.” Sponsor je meer dan 15 tegels? Dan ontvang je een uitnodiging voor een exclusieve rondleiding in het Jachtslot op het moment dat de restauratie het toelaat.

Geef via nm.nl/jachtslot


Natuurmonumenten is al jaren bezig met het beter toegankelijk maken van Landgoed Mookerheide. Zo werden eerder al de kassen en de tuinen gerestaureerd en zijn oude paden hersteld. Voor de restauratie van Landgoed Mookerheide wordt samengewerkt met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Limburg en de Gemeente Mook & Middelaar.

Boswachter Ellen op bezoek bij koninklijke Tichelaar in Makkum

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter Communicatie & Beleven

logo