Ga direct naar inhoud
Nieuws

Feestelijke opening kassen op Landgoed Mookerheide

18 november 2016 | Sander Verwoerd

De monumentale kassen bij Landgoed Mookerheide zijn weer in oude glorie hersteld. Hiermee heeft het landgoed weer een deel van zijn oude grandeur teruggekregen.

Feestelijke opening kassen op Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Gedeputeerde Van der Broeck van provincie Limburg en burgemeester Gradisen van gemeente Mook & Middelaar openden de kassen officieel met het plaatsen van de deurknop op de toegangspoort tot de nutstuin.

De gerestaureerde kassen en de omliggende nutstuin liggen nu klaar voor het kweken van snijbloemen, kruiden, groenten en fruit.

Van eigen bodem

Sint Jansberg Opening Kassen

Meer dan 100 jaar geleden verrees op de hoogste plek van de Mookerheide een jachtslot met omliggende sier- en nutstuinen, een parkbos en een uitgestrekt landgoed. Van oudsher werden in de tuinen bij het jachtslot bloemen, groenten en fruit geteeld. De moestuin werd aangelegd in de jaren ’20 van de vorige eeuw. In de jaren ‘50 was het jachtslot in eigendom van de Zusters van Dominicanessen van Bethanië. Er stonden twee kassen, één daarvan werd zelfs verwarmd door een houtkachel. De groenten werden het hele jaar koel bewaard in de ijskelder, die werd aangelegd in het parkbos van het jachtslot. Zo konden de nonnen iedere dag verse groente van eigen bodem eten. Zuster Lutgart plantte vandaag samen met Fons Mandigers, gebiedsmanager van Natuurmonumenten, een fruitboom in de tuin.

Samen bouwen aan de toekomst

In de loop der jaren werden de tuin, fruitmuren en kassen overwoekerd door struiken en bomen. Toen Natuurmonumenten het Landgoed Mookerheide in 1985 verwierf, was van een ‘landgoed’ nog nauwelijks sprake. Vanaf vandaag staat dit mooie landgoed weer volop in het daglicht. De kassen hebben een wederopstanding meegemaakt en de nutstuin kan weer als moestuin gaan floreren.

De organisaties DeSeizoenen en Driestroom gaan hiermee aan de slag met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De wens is nog dat er een landgoedwinkel komt om de oogst te verkopen aan bezoekers. Dankzij de steun van de provincie Limburg, de gemeente Mook en Middelaar, Prins Bernhard Cultuurfonds, Driestroom, DeSeizoenen en leden en particuliere donaties, bieden de kassen weer jarenlang ruimte aan bedrijvigheid in de natuur.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd