Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het waterornament op Landgoed Mookerheide stroomt weer

29 oktober 2019 | Ellen Luijks

Natuurmonumenten is al jaren bezig om Landgoed Mookerheide te herstellen. Veel gerealiseerde zaken springen meteen in het oog, maar ook voor de kleinere, onopvallendere dingen is er aandacht.

waterornament

Het parkbos is en wordt hersteld, de oprijlaan is helemaal aangepakt en de natuurbegraafplaats werd onlangs geopend. Zomaar wat recente werkzaamheden die Natuurmonumenten op het landgoed realiseerde. Het meest is het oog springend is wel de restauratie van de kassen en de moestuinen tussen 2013 en 2016. Tijdens deze restauratie bleek er onvoldoende budget te zijn om ook het waterornament in de verdiepte tuin te restaureren. Dit was erg jammer, want het hoort uiteraard onlosmakelijk bij de historie van de plek. Een werkende waterval met fontein vormt hier de kers op de taart.

Natuurmonumenten organiseert het hele jaar door evenementen en excursies in het Rijk van Nijmegen. Boswachter Ellen Luijks: “Met het geld dat hierdoor wordt opgehaald doet Natuurmonumenten graag iets terug voor het landgoed én voor de bezoeker. Het weer laten stromen van het waterornament geeft iets extra’s aan de tuinen en is voor de bezoeker ook leuk om te zien. Ik ben blij dat het gelukt is om met de middelen die we in 2018 opgehaald hebben tijdens de excursies, het benefietdiner en enkele giften het waterornament te herstellen. Iedereen kan hier nu weer van genieten. Grote dank gaat uit naar de vrijwilligers van de tuinen, zonder hen hadden we dit nooit voor elkaar gekregen.”

vrijwilligers 1
vrijwilligers ornament 2

2019

Ook in 2019 heeft Natuurmonumenten weer activiteiten georganiseerd. Het geld dat hiermee werd opgehaald gaat naar de verdere aankleding van het parkbos. Boswachter Ellen: “We gaan de stinzenplanten weer terug brengen. Dat betekent dat we 15.000 bloembollen van de wilde hyacint gaan planten. Niet alleen voor de bezoekers van het landgoed is dat een prachtig gezicht, ook de insecten profiteren hiervan. Met de insecten gaat het niet goed, dus die kunnen wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Een win-win-win-situatie dus.”

Ook meehelpen

Zaterdag 2 november tussen 10 en 13 uur gaan de eerste bloembollen de grond in. Iedereen is van harte welkom. Voor kinderen is er ook nog een boswachter aanwezig die extra uitleg geeft. Hiervoor aanmelden of meedoen bij de agenda van het Rijk van Nijmegen.

trotse vrijwilligers
Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter