Ga direct naar inhoud
Nieuws

In historische kassen luisteren naar klassieke muziek

26 februari 2019 | Ellen Luijks

Live klassieke muziek in cultuurhistorische gebouwen, gecombineerd met een rondleiding door de boswachter. Dat is wat Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumentenfonds aanbieden tijdens het “NMF kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten,” op 5, 6 en 7 april. Op Landgoed Mookerheide strijken ieder dag andere musici neer in de grote kas.

Muziek in de kas

Op 23 locaties door heel Nederland vinden op 5, 6 en 7 april 2019 ruim 70 concerten plaats. Zittend op een hooibaal in een schaapskooi, op een bankje in een munitiekelder of op antieke stoelen in een luxueuze kasteelzaal luisteren bezoekers naar oeroude én ultranieuwe instrumenten. Concerten worden uitgevoerd door piepjonge en zeer ervaren musici van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en gecombineerd met een rondleiding door het gebied of het gebouw.

Landgoed Mookerheide

Uiteraard kunnen in de ambiance van Landgoed Mookerheide de concerten ook niet ontbreken. De grote kas in de tuinen wordt omgebouwd tot een prachtige concertzaal. Op vrijdag gaan de deuren open voor het Belinfante kwartet. Op zaterdag zal het Lazarus String Quartet hun klanken ten gehore brengen. Op zondag zijn er twee concerten. De ochtend beginnen we met het ADAM kwartet en het kamermuziekweekend wordt ’s middags afgesloten door altviolist Roeland Jagers. Bij een kaart zit een kleine rondleiding over het landgoed door een van de boswachter inbegrepen.
Een compleet dagje uit er van maken. Boek dan een langere rondleiding en ga ook het jachtslot in? Ook is het mogelijk een luxe broodjes-arrangement erbij te boeken. Kijk voor kaartjes en mogelijkheden op www.natuurmonumenten.nl/mookerheide.

NMF op Landgoed Mookerheide

Bijzondere muziekinstrumenten

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds beheert een collectie waardevolle muziekinstrumenten en geeft deze in bruikleen aan ruim 400 professionele musici en muziekstudenten. “Een instrument dat uitdaagt en inspireert is voor musici onmisbaar voor een succesvolle muziekstudie en -carrière. Daarnaast zorgt het NMF dat belangrijke instrumenten als cultureel erfgoed behouden blijven voor ons land.” Zegt Manon Veenendaal, directeur van het NMF. “Ik ben er dan ook trots op dat wij samen met Natuurmonumenten zulke mooie concerten organiseren.”

Over natuurmonumenten en Cultureel erfgoed

Natuurmonumenten beschermt ruim honderdduizend hectare natuur. Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: “Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt 2600 cultuurhistorische bouwwerken, die nu de omlijsting vormen van deze eenmalige concerten. De concerten vinden plaats in forten, kastelen, boerderijen, landhuizen, maar ook een voormalige kluizenaarswoning zijn dit weekend mini-concertzalen. De samenwerking met NMF is een fantastische manier om muziekliefhebbers kennis te laten maken met al die mooie plekken.” 

Muziek in de kas
Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter