Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Landgoed Mookerheide in ontwikkeling

13 juli 2016 | Ellen Luijks

Sinds 2013 is Natuurmonumenten volop bezit het Landgoed Mookerheide zijn oude grandeur weer terug te geven. Lees hier was er allemaal te ontdekken is en wat de plannen zijn.

Landgoed Jachtslot de Mookerheide in ontwikkeling

Natuurmonumenten wil het Landgoed Mookerheide voor de toekomst behouden. We herstellen oude paden, houden de tuinen open en verbeteren de kwaliteit van de natuur. Dit kunnen we alleen maar doen door samen te werken met partners zoals Landwinkel de Mookerheide, Lagom Mookerheide, Natuurbegraven Nederland en de toekomstige exploitant van de horeca.

Na de restauratie is in 2017 een enthousiaste groep vrijwilligers in de kassen en de tuinen aan de slag gegaan. Er worden volop groenten en fruit verbouwd. Als de zwarte poort open staat ben je van harte welkom in de tuinen en de kassen. Kijk er gerust eens rond en maak een praatje met de tuinmensen die er aan het werk zijn. 

Welkom op Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide

Steeds meer mensen willen zich verbinden met de natuur en hebben behoefte daar ook hun laatste rustplaats te krijgen. Vanuit de ambitie om het park- en landgoedbos te herstellen ontstaan op het landgoed open plekken die geschikt zijn voor natuurbegraven. Natuurbegraven betekent simpelweg begraven in de natuur. Het is en blijft dus allereerst een gewoon natuurgebied. Natuurmonumenten werkt hiervoor samen met Natuurbegraven Nederland. Zij hebben ook op andere plekken laten zien dat het behoud en versterken van de natuur goed kan samengaan met natuurbegraven. De natuurbegraafplaats blijft een openbaar natuurgebied en dus toegankelijk voor bezoekers. Via de website van Natuurbegraven Nederland kom je meer te weten over Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide. 

Kopje koffie of een rondleiding

Het herstel van de kassen en de tuinen is een mooie eerste stap in het behoud van dit landgoed met een rijke historie. In de landwinkel kun je een kop koffie krijgen. Tevens zijn er geregeld activiteiten op het landgoed zoals open dagen, rondleidingen en kun je op de koffie komen bij de boswachter. 

Liever met een eigen gezelschap op bezoek komen, dat kan. Informeer naar de mogelijkheden en de tarieven van de rondleidingen via [email protected]

Toekomst

Maar er liggen nog meer uitdagingen om het geheel te kunnen behouden voor toekomstige generaties. Het jachtslot zelf kampt met achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld in installaties zoals het verwarmingssysteem. En de laan naar het landgoed toe kan wel een opknapbeurt gebruiken. Het herstellen en onderhouden van het landgoed kost nog veel geld. Afgelopen tijd zijn er veel onderzoeken geweest welke mogelijkheden er zijn het gebouw in oude glorie te herstellen. Zo is er een glas-in-lood onderzoek gedaan en een historisch kleuren onderzoek. Aan de hand hiervan kunnen we weer vervolg stappen gaan zetten. Wil je weten wat er uit de onderzoeken is gekomen? Boswachter Ellen Luijks een zevental vlogs online gezett waarin ze steeds wat uitlegt over de bevindingen van de onderzoeken. 

Glas-in-lood onderzoek in het jachtslot

Lichtinval in de grote hal op de eerste etage

Historische kleuren in een raamkozijn

Mozaïeken voor gevorderden

Kunstig textiel in de hal

Scheuren in het plafond

Baden in weelde

Wil je meer weten over het herstelproject, de brochure over landgoed downloaden of de visie van Natuurmonumenten lezen. Kijk dan op onze speciale projectpagina. Ook is het mogelijk alvast wat meer lezen over de geschiedenis van het landgoed. Wil je al eerste het laatste nieuws horen, wordt dan lid van onze facebookpagina.

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter Communicatie & Beleven in het Rijk van Nijmegen

logo