Ga direct naar inhoud
Nieuws

Landgoed Mookerheide - het laatste nieuws

15 november 2019 | Ellen Luijks

De laatste maanden van 2019 staan in het teken van veranderingen op Landgoed Mookerheide. We praten je graag even bij.

jachtslot

Landwinkel de Mookerheide sluit definitief

De landwinkel in het Jachtslot sluit per 1 december haar deuren. Vanaf het begin dat de winkel zich in het jachtslot vestigde is het een tijdelijke plek geweest, waardoor er ondertussen gekeken kon worden naar een andere huisvesting. Helaas is de omzet niet groot genoeg om een investering te doen vanuit beide kanten. Pogingen hierin verbetering te bewerkstelligen zijn tevergeefs gebleken. Natuurlijk vinden we het erg jammer dat de landwinkel van het landgoed verdwijnt, het was tevens een goede  ontvangstlocatie voor het begin van verschillende excursies. De familie Spierings heeft ook nog een winkel in Oss aan de Ooijenseweg. In deze winkel, die recent is verbouwd en uitgebreid ben je altijd welkom.

Het jachtslot

Op het landgoed worden momenteel verschillende ondergrondse elektriciteitskabels vervangen, bijvoorbeeld richting de Schuur, ’t Buitenhuis van Natuurbegraven Nederland en de tuinmanswoning. Deze werkzaamheden kunnen mogelijk enige overlast veroorzaken omdat er sleuven gegraven worden. 

De asbestsanering is begonnen en tevens wordt een aantal recent toegevoegde delen verwijderd. Zo worden de hotelkamers gestript en enkele bijgebouwde schuurtjes verwijderd. Dit is in goed overleg met de gemeente en Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) besloten op basis van het restauratieplan. Het gehele gebouw zal rondom in de bouwhekken gezet worden.

In september is de subsidieaanvraag voor de restauratie bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed ingediend. Planning is dat in februari besluitvorming over de subsidieaanvraag naar buiten komt . In afstemming met de gemeente en RCE wordt de vergunning tot restauratie voorbereid en nog dit jaar ingediend. Zodra we die hebben (naar verwachting medio 2020) kunnen we beginnen met de grotere restauratiewerkzaamheden. Planning is 3e kwartaal 2020. 

Bloembollen

Tijdens de nationale natuurwerkdag van 6 november en afgelopen week zijn er in totaal 15.000 bloembollen geplant in het parkbos. De wilde hyacinten zullen het parkbos in het voorjaar prachtig in kleur zetten. We zijn de vrijwilligers en de deelnemers van de natuurwerkdag erg dankbaar voor het mooie werk. 

bloembollen planten
Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter