Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opening natuurbegraafplaats bij Natuurmonumenten

09 oktober 2019 | Ellen Luijks

Zondag 6 oktober opende gedeputeerde Hubert Mackus, burgemeester Willem Gradissen samen met de directie van Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland de natuurbegraafplaats op Landgoed Mookerheide van Natuurmonumenten. Deze samenwerking tussen Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten maakt het mogelijk dat mensen vanaf nu kunnen kiezen voor een laatste rustplaats in de schitterende natuur van het landgoed. 

opening directie en provincie en gemeente

Het landgoed, met het in het oog springende witte jachtslot, grenzend aan de prachtige Mookerheide, kent een rijke geschiedenis. Veel mensen uit de streek voelen zich verbonden met het landgoed en de Mookerheide. Dat was ook te merken tijdens de openingsdag. Ondanks het slechte weer vonden vele mensen de weg naar de natuurbegraafplaats. 

Met de opening van de natuurbegraafplaats is er weer een stap gezet in het herstel en duurzaam behoud van het landgoed voor de toekomst. De historische kassen en nutstuinen zijn al eerder opgeknapt en in gebruik genomen. Nu is ook de inrichting en toegankelijkheid van het landgoed verbeterd. De oprijlaan is hersteld en natuurwaarden van de bossen rondom het jachtslot worden beter doordat ze meer ruimte bieden voor een grotere verscheidenheid aan flora en fauna.

Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten:

“Begraven worden in de natuur, is voor steeds meer mensen een grote wens. Op een plek waar ze zich mee verbonden voelen. We zijn er dan ook trots op dat we deze mogelijkheid op Landgoed Mookerheide kunnen bieden”

 

samenwerking NM en NBN

Samen werken aan natuur

Een natuurbegraafplaats is een natuurgebied met een bijzondere mogelijkheid: mensen kunnen er een eeuwigdurende laatste rustplaats vastleggen. Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland werken samen aan het verbeteren van de natuurkwaliteit van het gebied. Het belang van de natuur staat voorop, ook op de natuurbegraafplaats. Met het kiezen van een plek dragen mensen bij aan duurzaam behoud en verbetering van de natuurkwaliteit van het gebied. Een boomschijf met persoonlijke inscriptie markeert de plek, die uiteindelijk opgaat in de natuur. Het landgoed blijft te allen tijde voor iedereen toegankelijk.

Altijd welkom!

Nieuwsgierig geworden of gewoon een kijkje willen nemen. De koffie staat in 't Buitenhuys, het informatiecentrum van de natuurbegraafplaats,  altijd klaar. Een leuke wandeling maken over het Landgoed kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld de Toppenroute. Of ga mee met een van onze rondleidingen over het landgoed en door het jachtslot. 

Meer informatie over de natuurbegraafplaats: www.mookerheide.nl

t buitenhuys
Jeroen van Veen
Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter