Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vleermuizenpopulatie Sint-Jansberg en Mookerheide blijft gelijk

21 februari 2017 | Ellen Luijks

De populatie vleermuizen op de Sint-Jansberg en Mookerheide is gelijk gebleven.

Vleermuizenpopulatie Sint-Jansberg en Mookerheide blijft gelijk

Door jaarlijks de vleermuizen te tellen, kunnen we zien hoe de natuur zich verder ontwikkelt en hoe het met de verschillende vleermuissoorten gaat.

Wachtend op warmer weer

Vleermuizen gaan in winterslaap. Zodra de avondtemperatuur onder de 10˚C komt kruipen die diertjes weg. Ze hangen graag in koele, vochtige, vorstvrije ruimten met een constante temperatuur tussen de 5˚C en 10˚C. Vaak overwinteren ze in kelders, forten, bunkers, bomen of spouwmuren. Ze slapen totdat in het voorjaar weer de eerste insecten tevoorschijn komen.

In de natuurgebieden de Sint Jansberg en de Mookerheide staan nog een aantal bouwwerken. Deze bieden overwinteringsmogelijkheden voor deze zoogdiertjes. Op het landgoed Sint Jansberg vonden we in de voormalige ijskelder twee gewone grootoorvleermuizen en twee watervleermuizen. In de oude waterkelder van het landhuis vonden we vier franjestaarten, vijf watervleermuizen en 1 gewone grootoorvleermuis.

Ook voor amfibieën waardevol

Op Landgoed De Mookerheide telt Natuurmonumenten de vleermuizen in de oude wildkelder van het Jachtslot. Hier overwinteren dit jaar een grootoorvleermuis en een watervleermuis. Naast vleermuizen overwinteren amfibieën ook graag op een vorstvrije plaats. De ijskelder op de Sint Jansberg bied deze winter dan ook onderdak aan vijf bruine kikker en drie alpenwatersalamanders.

Franjestaart

De franjestaart jaagt graag in een open gebied met jonge opslag van berken en elzen in en vochtige omgeving. Zo houdt de franjestaart van muggen, vliegen, rupsen en spinnen. Boven open water of tussen boomkronen jaagt hij op dansmuggen en vlinders.

placeholder

Fotograaf: Herman Veerbeek

Bron: Natuurmonumenten

Watervleermuis

De watervleermuis daarentegen jaagt liever valk boven het water van beschutte vennen in het bos. Water zonder stroming en zonder begroeiing hebben zijn sterkte voorkeur.

placeholder

Fotograaf: Jowien van der Vegte

Bron: Natuurmonumenten

Gewone grootoorvleermuis

De gewone grootoorvleermuis jaagt in het bos boven bospaden en in lanen. Daar speurt hij naar nachtvlinders.

placeholder

Fotograaf: Jowien van der Vegte

Bron: Natuurmonumenten

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter