Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voorbereidingen restauratie Jachtslot Mookerheide begonnen

24 november 2020

Natuurmonumenten begint met de voorbereidingen voor de restauratie van Jachtslot Mookerheide op het gelijknamige landgoed. De Rijksdienst voor cultureel erfgoed heeft positief geadviseerd over de restauratieplannen.

steiger

Aannemer Bouwbedrijf Van Dinther heeft de bouwplaats ingericht en is klaar met het plaatsen van de steigers. Nu de omgevingsvergunning van de Gemeente Mook en Middelaar uitgegeven is, gaat de restauratie in het nieuwe jaar van start.

Bezoekers

Het landgoed blijft gewoon toegankelijk voor bezoekers. Er staan bouwhekken rondom het jachtslot, maar van de werkzaamheden merkt men weinig. Bezoekers zijn van harte welkom te wandelen op het landgoed en de rondleidingen gaan door. Juist nu Natuurmonumenten met de restauratie start willen we mensen graag informeren  over de restauratie, wat er allemaal gebeurt en hoe bijzonder het gebouw is. In 2021 komen er weer nieuwe data voor de rondleidingen.

Bijzondere details

Het jachtslot, gebouwd tussen 1902 en 1905, is ontworpen als een zogeheten ‘Gesammtkunstwerk’, waarbij de architectuur en het interieur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, van dakpan tot inbouwkast. Dat is een van de grote monumentale waarden van dit complex. Het vertoont ook kenmerken van Art Deco. De jugendstil is onder meer toegepast in de oorspronkelijke decoraties van de buitengevels, maar ook in de rijke muur- en plafondschilderingen en het houtsnijwerk in het interieur. Natuurmonumenten streeft ernaar alle bijzondere oude details en elementen herstellen, afhankelijk van beschikbaarheid van voldoende middelen.

Het jachtslot zal voor maanden aan het zicht onttrokken zijn, maar achter de steigers gebeurt heel veel. Op de website van Natuurmonumenten is een brochure te vinden over de restauratieplannen. Deze brochure is te vinden via natuurmonumenten.nl/indesteigers. Onder aan de projectpagina is de brochure te downloaden. Houd onze website in de gaten voor de laatste updates.