Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werken aan een veilig bos in het kader van natuur- en bosbrandbestrijding

02 maart 2020

Veilig recreëren en wonen in het Rijk van Nijmegen dat wil toch iedereen! Hierbij is brandveiligheid in bos en natuur erg belangrijk en werken Nederlandse en Duitse terreinbeheerders, gemeenten en de brandweer in het grensgebied nauw samen om de bossen en natuurterreinen brandveiliger te maken.

ochtendlicht in het bos

Veilig recreëren en wonen in het Rijk van Nijmegen dat wil toch iedereen! Hierbij is brandveiligheid in bos en natuur erg belangrijk en werken Nederlandse en Duitse terreinbeheerders, gemeenten en de brandweer (Veiligheidsregio Limburg Noord) in het grensgebied nauw samen om de bossen en natuurterreinen brandveiliger te maken. Daarom worden in de natuurterreinen en bossen brandcorridors ingericht zodat het gebied goed toegankelijk is voor blusvoertuigen en er in de corridor geen hout meer voorkomt dat snel brandt. Van belang is dat alle corridors op redelijke termijn in orde zijn in het kader van de brandveiligheid. 

In de terreinen van Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland rond de Mookerheide worden hiervoor nu de werkzaamheden gestart. Dit betekent dat er over de gehele breedte van de corridor (30 meter inclusief de weg/het pad) naaldbomen worden gekapt en naaldhoutopslag wordt verwijderd. Daarnaast worden eventuele onveilige bomen of overhangende/dode takken verwijdert. In de strook waar bomen gekapt moeten worden wordt vervolgens gewerkt aan nieuw loofbos en wordt de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Daar waar door natuurlijke processen te weinig nieuwe loofbomen opkomen worden deze op termijn aangeplant. Hierdoor neemt de biodiversiteit van het gebied op termijn toe.

Paden

Vanwege het gebruik van zware machines zullen enkele paden er tijdelijk slecht bij liggen. Na afronding van de werkzaamheden worden de paden hersteld. Het herstel van de paden is alleen mogelijk bij droog weer. Nadat de werkzaamheden kan het dus enkele weken duren voordat alle paden hersteld zijn.

Veiligheid

Tijdens de werkzaamheden wordt gewerkt met machines en er kunnen bomen op de paden vallen. Om te voorkomen dat bezoekers in onveilige situaties terecht komen worden paden tijdelijk afgesloten. Wij willen je vragen de afscheidingen te respecteren voor jouw eigen veiligheid en voor die van de aannemer.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je contact opnemen met Bosgroep Zuid Nederland via [email protected].