Ga direct naar inhoud

Een uniek landgoed

Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je Landgoed Mookerheide. Het spierwitte jugendstil jachtslot springt het meest in het oog, maar daaromheen liggen verschillende andere pareltjes verborgen. Zoals het parkbos met de vele verschillende boomsoorten. Of de historische kassen en tuinen. En je wandelt vanaf het landgoed zo natuurgebied Mookerheide in.

Jachtslot de Mookerheide

Landgoed Mookerheide is een bijzondere plek met een grote cultuurhistorische waarde. Het landgoed, sinds 2001 aangewezen als beschermd rijksmonument, bestaat uit een jachtslot met daaromheen een park en tuinen. De aanleg ervan startte in 1902. Samen met de bijbehorende bossen beslaat het landgoed een oppervlakte van 160 hectare. Toen Natuurmonumenten het landgoed Mookerheide in 1985 verwierf, was van een ‘landgoed’ nog nauwelijks sprake. Na jaren van herstel is het landgoed weer goed beleefbaar en een bezoek meer dan waard. Nu is het jachtslot aan de beurt. Hieronder lees je wat Natuurmonumenten reeds heeft gedaan en wat er nog op de planning staat.

Restauratie Jachtslot Mookerheide

De restauratie van Jachtslot Mookerheide is begonnen. Boswachter Ellen Luijks volgt de ontwikkelingen. Volg hier het laatste bouwnieuws, blogs en vlogs

Gerealiseerd

Kassen en tuinen
Een eeuw geleden lagen er achter het jachtslot een prachtige moestuin, fruitmuren en kassen. Van oudsher werden in tuinen bij het jachtslot bloemen, groenten en fruit geteeld. De moestuin werd aangelegd in de jaren ’20 van de vorige eeuw. In die periode was het jachtslot in eigendom van de Zusters van Dominicanessen van Bethanië. Het fruit groeide tegen de fruitmuren omhoog en in de moestuin werden allerlei groenten verbouwd. Ook stonden er twee grote kassen, één daarvan werd zelfs verwarmd door een houtkachel. De groenten werden vervolgens het hele jaar koel bewaard in de ijskelder, die werd aangelegd in het parkbos van het jachtslot. Zo konden de nonnen iedere dag verse groente van eigen bodem eten.

In de loop der jaren werden de tuin, fruitmuren en kassen echter overwoekerd door struiken en bomen. Natuurmonumenten heeft de monumentale tuinen tussen 2013 en 2016 compleet hersteld en nu groeit en bloeit hier weer van alles! Na de restauratie is in 2017 een enthousiaste groep vrijwilligers in de kassen en de tuinen aan de slag gegaan. Er worden volop groenten en fruit verbouwd. In 2018 is door middel van het organiseren van een benefietdiner en giften het waterornament in de tuinen weer in ere herstelt. Als de zwarte poort open staat ben je van harte welkom in de tuinen en de kassen. Kijk er gerust eens rond en maak een praatje met de tuinmensen die er aan het werk zijn. Bij Zelfgeplukt kun je een eigen bos bloemen samenstellen.

tuinen

Wil je ook je steentje bijdragen en ben je op zoek naar vrijwilligerswerk. We kunnen altijd mensen gebruiken die willen helpen in de tuinen, kassen en parkbos. Ook mensen die rondleidingen willen verzorgen of vrijwillige boswachters die graag een ronde in het weekend willen maken door onze terreinen zijn ook van harte welkom. Kijk op de vrijwilligerspagina voor de mogelijkheden. 

Hieronder zie je fraaie beelden van de kleine (warme) en grote (koude) kas door de jaren heen. De kassen zoals deze er in de jaren zestig uitzagen, in compleet vervallen staat in 2007, tijdens de herstelwerkzaamheden in 2015 en het uiteindelijke resultaat in 2016.

Herstel van de kassen door de jaren heen op Jachtslot Mookerheide
Herstel van de kassen door de jaren heen op Jachtslot Mookerheide

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide
Steeds meer mensen willen zich verbinden met de natuur en hebben behoefte daar ook hun laatste rustplaats te krijgen. Vanuit de ambitie om het park- en landgoedbos te herstellen, zijn in 2019 op het landgoed open plekken gerealiseerd die geschikt zijn voor natuurbegraven. Natuurmonumenten doet dit in samenwerking met Natuurbegraven Nederland. Natuur en cultuur op het Landgoed krijgen zo nog meer maatschappelijk betekenis.
 

Natuurbegraven betekent simpelweg begraven in de natuur. Het is en blijft dus allereerst een gewoon natuurgebied. Respect voor de natuur staat voorop staat! Sterker nog, de natuur profiteert sterk van deze ontwikkelingen, omdat er meer variatie in het gebied ontstaat. De natuurbegraafplaats blijft een openbaar natuurgebied en dus toegankelijk voor bezoekers. Wil je meer weten over Natuurbegraven Nederland, de samenwerking met Natuurmonumenten en de natuurbegraafplaats op de Mookerheide? Via de website van Natuurbegraven Nederland kom je meer te weten over Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide.

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide

Ontwikkeling en herstel in de komende jaren

Natuurmonumenten wil het Landgoed Mookerheide voor de toekomst behouden en in ere herstellen. We traceren oude paden, houden de tuinen open en verbeteren de kwaliteit van de natuur. Dit kunnen we alleen maar doen door samen te werken met partners zoals Zelfgeplukt, Natuurbegraven Nederland en de toekomstige exploitant van de horeca. Door de kwaliteit van de natuur en het cultureel erfgoed te verbeteren wordt het landgoed weer zichtbaar en toegankelijk voor een breed publiek.

Gebiedsmanager Fons Mandigers vertelt enthousiast: “Met het herstel van de monumentale kassen heeft Landgoed Mookerheide weer een deel van zijn oude grandeur terug gekregen. Ook de oprijlaan is opgeknapt. Maar we zijn er zeker nog niet. Er liggen nog uitdagende opgaven voor verder herstel van het landgoed en het monumentale jachtslot. Daarvoor worden nu met tal van experts ideeën ontwikkeld en uitgewerkt. We hebben er vertrouwen in om de komende jaren ook aan deze opgaven invulling te geven.”
 

Landgoed van boven

Jachtslot
De ambitie van Natuurmonumenten is om niet alleen het landgoed, maar ook het jachtslot voor een breed publiek toegankelijk te maken. Nu al is het mogelijk om tijdens de restauratie met een rondleiding mee te gaan. Het slot is gebouwd in de stijl van Art Nouveau en steekt met zijn witte kleur prachtig af tegen de lucht. Wanneer je binnenkomt, straalt de oude allure je tegemoet. Je oog wordt direct naar het grote glas-in-lood raam getrokken bovenaan de imposante trap. Je bent getuige van het jachttafereel van Sint-Hubertus, dat daar bijna tot leven komt. Zowel interieur als exterieur horen bij elkaar als een gesamtkunstwerk. Helaas kampt het jachtslot met achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld in installaties zoals het verwarmingssysteem.Natuurmonumenten staat aan de vooravond van de restauratie van het jachtslot. Wil je weten wat we gaan doen, lees dan onze brochure over de restauratie

Voorafgaand aan de restauratie zijn er veel onderzoeken uitgevoerd naar de mogelijkheden voor het herstel van het gebouw in zijn oude glorie. Zo is er een glas-in-lood onderzoek gedaan en een historisch kleurenonderzoek. Wil je weten wat er uit de onderzoeken is gekomen? Boswachter Ellen Luijks maakte een zevental vlogs waarin ze steeds wat uitlegt over de bevindingen van de onderzoeken. 

Glas-in-lood onderzoek in het jachtslot

Lichtinval in de grote hal op de eerste etage

Historische kleuren in een raamkozijn

Mozaïeken voor gevorderden

Kunstig textiel in de hal

Scheuren in het plafond

Baden in weelde

Pluktuin Zelfgeplukt
Vanaf het seizoen 2020 start Zelfgeplukt in de nutstuinen bij jachtslot Mookerheide. In de entourage van de oude moestuin kun je je eigen bos bloemen samenstellen. De bloemen zijn geheel natuurvriendelijk geteeld. Komend seizoen kan er geplukt worden uit een aanbod van korenbloemen, leeuwenbekjes, zomerasters, cosmea, zonnebloemen en nog veel meer. Kom je een keer kijken? Kijk voor de actuele openingstijden op de website: www.zelfgeplukt.nl

Horeca
Het restaurant in het Jachtslot is sinds de zomer 2023 geopend. Iedereen is hier welkom voor een kop koffie en om een hapje te eten. Het is ook mogelijk om te vergaderen in het Jachtslot, je bruiloft hier te houden of een andere bijeenkomst. Kijk hier voor meer informatie over de Horeca in het Jachtslot.

kleine kas

Bezoek en rondleidingen

Geniet in de omgeving van het jachtslot van een wandeling langs de statige oprijlaan en over kronkelende bospaadjes. Rond het rijksmonument vind je wintereiken, esdoorns, platanen en beuken. Ook loop je zo vanaf het landgoed de heide op.

Er zijn geregeld activiteiten op het landgoed zoals open dagen, rondleidingen en kun je op de koffie komen bij de boswachter. 

Wil je een rondleiding met je (tuin)vereniging? Zoek je een leuke plek voor een familieactiviteit of teamuitje?
Voor meer informatie over de rondleidingen of vragen over de ontwikkelingen van Landgoed Mookerheide kun je terecht bij: [email protected]
Wil je al eerste het laatste nieuws horen, wordt dan lid van onze facebookpagina.

Downloads

Benieuwd naar alle plannen op het landgoed? Hieronder kun je een aantal documenten downloaden om je verder te informeren. 

Natuurmonumenten in de steigers

Wij willen ons cultureel erfgoed in goede staat houden. Niet alleen voor nu, maar juist ook voor de toekomst. Alle hulp die we kunnen krijgen, is meegenomen. Geef je ook? Doneer nu of word vandaag nog lid. Kijk voor meer informatie over onze restauratieprojecten op Natuurmonumenten in de steigers.

Bekijk hier de agenda met de speciale restauratie activiteiten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid