Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Herrendal, tussen Groesbeek en Mook

Wandelen

Wandelroute Herrendal, tussen Groesbeek en Mook

Leuke wandeling door het Herrendal, langs mooie uitzichtpunten en door het leefgebied van spechten en haviken

Het Herrendal maakt onderdeel uit van het grotere natuurgebied de Mookerheide dat door Natuurmonumenten beheerd wordt.

De route wordt aangegeven met blauwe wegwijzers.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt - Parkeerplaats Groesbeekseweg

Groesbeekseweg, 6585 KE Mook

De route

 Startpunt

1Oude afvalberg

Je loopt hier op de de Zandberg. Kun jij je voorstellen dat je hier op een enorme berg afval staat?Tot de jaren ’90 was dit een vuilnisbelt, maar daar is nu niets meer van te zien! Toen de belt vol raakte, heeft men besloten om de berg af te dekken en de berg groeide dicht.Nu is het een mooi wandelgebied waarvandaan je verder kunt wandelen over de Mookerheide.De kwaliteit van de bodem en het water worden goed in de gaten gehouden. Uiteraard voor de veiligheid, maar ook om te weten hoe het gebied onder onze voeten verandert.

2Sleedoorn

Langs het pad vind je sleedoorn. Deze struik bloeit prachtig wit rond maart-april. Insecten als de honingbij zorgen voor de bestuiving van de struik.En in augustus verschijnen dan grote zwart-blauwe bessen die gebruikt worden om jam, vruchtenmoes, sap of likeur van te maken.SchuilplekInsecten, vogeltjes en kleine zoogdieren vinden in deze struiken vaak een leef- en schuilplek. Roofdieren kunnen heel moeilijk door de dichte doornstruiken heen komen.

3Uitzicht

Op deze plek heb je het mooiste uitzicht vanaf de Zandberg. Het hoogste punt is 57 meter boven NAP.Maar kijk ook eens dicht bij, rond je eigen voeten. Hier groeien namelijk veel verschillende soorten planten en bloemen.Eén van deze plantjes is het vlasbekje. Het is familie van de weegbree en je herkent het aan de citroengele bloemetjes. Het vlasbekje wordt ook wel ‘vlasleeuwenbek’ genoemd vanwege zijn vorm en hij bloeit van begin zomer tot laat in de herfst.

4Jeugd in de natuur

Hier ben je aangekomen bij het scoutinggebouw ‘D’n urste kiek’. In deze bossen organiseert scouting Don Bosco allerlei activiteiten en dat al zo'n 60 jaar!Daarnaast helpen leden van de scouting Natuurmonumenten met het onderhoud van het gebied. Een mooie win-win situatie!Verderop in de route kom je borden tegen met namen die de scouting aan delen van het bos heeft gegeven ter herkenning.

5Havik

Er staat je een mooie klim te wachten! Hier loop je omhoog door een prachtig naaldbos met onder andere grove dennen. Hoe hoger je komt, hoe meer variatie je ziet met loofbomen zoals de Amerikaanse eik.RoofvogelHier in de omgeving leeft de havik. Je herkent deze roofvogel aan zijn korte, brede vleugels en zijn lange, bijna vierkante staart.Het verenkleed van een mannetje is aan de bovenkant bruin en onder vaalwit met dunne grijze strepen. Het vrouwtje heeft aan de boven- en onderkant grijze veren. Ze kunnen wel 60 centimeter groot worden.De havik zit vaak onbeweeglijk op een tak en wacht tot hij een prooi ziet. Als hij een prooi gekozen heeft, duwt hij zich af en fladdert een paar keer met de vleugels.Met zijn vleugels bijna helemaal tegen zijn lichaam stort hij pijlsnel door bomen en struiken op zijn prooi af. Je hoort hem niet vaak, de havik is een stille vogel.Maar in de broedtijd (april-juni) kun je het gekekker van de kuikens al van een afstandje horen! Zij maken het lawaai vanuit een hoog nest in de bomen, de havikshorst.
Havik
Havik
Havik
Havik

6Extra wandellus

Op dit punt kun je ervoor kiezen om ook een groot deel van de rode route mee te pikken.Ga rechtsaf voor een extra lus van bijna 3 kilometer over de Mookerheide. Linksaf leidt de rode route naar Herberg 't Zwaantje (3 km heen en terug).Voor de blauwe route volg je gewoon de app of de blauwe paaltjes.

7Je Biezen pakken!

Hier in de bossen van de Mookerheide ligt buurtschap De Bisselt. In dit buurtschap staan ongeveer 100 woningen.Het buurtschap dankt zijn naam aan een groot ven genaamd Biessael, waarvan restanten nog aan de Bisseltsebaan liggen. Sael betekent woonplek; letterlijk is dit dus een woonplek omgeven door biezen.Bies is een lang gras dat groeit op natte plekken en veelal gebruikt werd om onder andere matten te biezen. We danken ook het spreekwoord 'je biezen pakken' aan dit gras! Rondtrekkende kunstenaars hingen hun waren aan de matten. Deze konden ze namelijk snel en makkelijk oprollen om weer verder te gaan.

8Bloemrijke akkers

Geniet even van de open akkers waar je tussendoor loopt. In het voorjaar en zomer groeit er rogge op deze kruidenrijke akkers.Ook bloeien er dan onder andere klaprozen, korenbloemen en kamille. Hier vinden veel vlinders, vogels en insecten hun voedsel. Op sommige momenten geven hier honderden grote sabelsprinkhanen een concert.Een andere bezoeker van deze akkers is de das, die na zonsondergang op deze akkers graag zoekt naar pieren en andere bodemkruipers. Tot de komst van de wolf, is de das nog steeds het grootste landroofdier van Nederland!

9Extra lange wandeling

Wil je de route flink uitbreiden? Dan heb je hier de mogelijkheid om door te lopen naar de gele wandelroute.Die route neemt je mee langs de Heumense- en Mookerschans en maakt deze wandeling ongeveer 8 kilometer langer!Wil je de blauwe route afmaken? Wandel dan verder rechtdoor en blijf de blauwe markering volgen.

10Grote bonte specht

Heb je tijdens je wandeling al het geroffel van een specht gehoord? Zo niet, let dan nog even goed op in dit laatste deel van de route!De grote bonte specht is de drummer van het bos! Hij hakt een nestholte uit in zachte bomen en eet de insecten die zich verschuilen onder de schors.Zowel de mannetjes als de vrouwtjes roffelen ook om indruk te maken en hun territorium aan te geven. Een specht krijgt geen hoofdpijn van al dat geroffel, dit komt omdat hij een soort schokdempers in zijn kop heeft.
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.