Ga direct naar inhoud
Nieuws

Faunapassages in spoorlijn Naardermeer

01 juli 2019 | Angelique Aerts

'Het Naardermeer, ja daar kom ik met de trein weleens door' hoort boswachter Hanne Tersmette vaak. Een mooie treinrit, maar minder fijn voor bijvoorbeeld otters en ringslangen die veilig van het zuiden naar het noorden van het Naardermeer willen komen. Maar goed nieuws voor deze en vele andere dieren: komende zomer worden 8 verschillende onderdoorgangen gerealiseerd.

trein naardermeer

Veilige passage voor de otter

'We zijn heel blij met de realisatie van deze tunnels,' aldus Hanne. 'De onderdoorgangen verschillen in grootte en type en zijn geschikt voor dieren die zich over de grond verplaatsen, zoals otters, dassen, ringslangen, reeën, heikikkers en boommarters. Door de aanleg van deze passages kunnen dieren zich makkelijker en veiliger van het zuiden naar het noorden van het Naardermeer en vice versa bewegen. Ook vormt het Naardermeer hierdoor een nog sterkere schakel in de groene snelweg voor dieren: de Natte As. De Natte As loopt van het Lauwersmeer in het noorden tot de Zeeuwse Delta in het zuiden en is een belangrijke voor dieren om zich veilig door Nederland te kunnen verplaatsen. Het verplaatsen van soorten is belangrijk, want zo kunnen verschillende populaties elkaar ontmoeten. Dit heeft een positief effect op het uitwisselen van genen en dus het gezond houden van de soort,' legt Hanne uit.

 

Voormeerpassage: fiets- en voetgangerstunnel

Naast de onderdoorgangen voor dieren wordt er ook een passage gemaakt waar wandelaars en fietsers onder het spoor door kunnen: de Voormeerpassage. 'Wie nu het rondje Naardermeer wandelt of fietst stuit op een gegeven moment op de spoorlijn en moet dan een stukje door een woonwijk heen om het rondje te vervolgen. Vanaf september is dat verleden tijd. De Voormeerpassage verbindt dan de, nu nog doodlopende, wegen Naardermeer en Voormeer. Fietsers en wandelaars kunnen zo veilig het spoor onderdoor en hoeven niet meer door de woonwijk. Deze passage komt ter hoogte van de Karnemelksloot en zal een positieve bijdrage leveren aan de natuurbeleving.' licht Hanne toe.

 

Werkzaamheden aan het spoor

De passages liften mee met de planning van het project Naarden-Bussum van ProRail. Aanleiding voor dit project was dat het spoor rondom station Naarden-Bussum toe is aan vernieuwing. Om grootschalig onderhoud uit te voeren rijden er daarom van 2 tot en met 25 augustus geen treinen. 'Resultaat hiervan is dat het treinverkeer nog veiliger en betrouwbaarder wordt,' vertelt projectmanager Luuk van Hengstum van ProRail. 'De meest zichtbare aanpassingen gebeuren aan en rond station Naarden-Bussum. Daar wordt het aantal actieve sporen teruggebracht van vijf naar twee. Verder wordt ’de Gooiboog’ eruit gehaald, waardoor de treinen een hogere snelheid kunnen halen. Eigenlijk wordt het spoor teruggelegd op het oude traject. In de jaren zestig is de boog erin gemaakt. Straks rijden de treinen weer gewoon rechtdoor. Ook station Naarden-Bussum een grondige make-over.' Meer informatie over de werkzaamheden aan het spoor vind je hier. 'Uiteindelijk dragen deze projecten bij aan een goed leef- en economisch vestigingsklimaat in de regio niet alleen voor mensen, ook voor dieren. We zijn onze partners (provincie Noord-Holland, Gemeente Gooise Meren en ProRail dan ook erg dankbaar dat we de faunapassages kunnen realiseren,' sluit Hanne af.

 

 

 

 

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts