Ga direct naar inhoud
Nieuws

‘Jaar van de Molenaar’ gevierd aan Naardermeer

11 april 2022 | Angelique Aerts

Ook molen De Onrust aan het Naardermeer draaide 9 april mee met ruim 800 molens in Nederland en daarbuiten. 2022 is het ‘Jaar van de Molenaar’. We zijn heel blij met ons enthousiaste team vrijwillige molenaars op De Onrust, kom eens een kijkje nemen!

Molen de Onrust

Belangrijke functie voor waterpeil Naardermeer

Meermolen De Onrust is gebouwd in 1809 om het Naardermeer droog te malen. Nu regelt de 15 meter hoge molen het waterpeil van dit moerasgebied zonder ondersteuning van een ander gemaal. Dat is vrij uniek in Nederland. In de winter zorgt de molen dat het overtollige water uit het Naardermeer naar de Vecht wordt gemalen. Om het waterpeil één centimeter te verlagen, is een volle dag goed wind nodig.

 

Molenaarsteam De Onrust - Naardermeer 2022

Enthousiast en kundig team molenaars

Een vijfkoppig team van vrijwillige molenaars zorgen jaarrond voor het onderhoud en functioneren van de molen. Dat doen zij met veel kennis en kunde en na een gedegen opleiding. Boswachter Angelique Aerts van het Naardermeer: ‘Het is een fantastische ervaring om de molen in te gaan. Alles is gemaakt van hout, het kraakt, kleine trappetjes op en je voelt de wind ook binnen, heel bijzonder. Het leuke van het molenaarsteam is dat zij de molen bijna elke zondag openstellen voor publiek en prachtige verhalen vertellen over hoe de molen werkt en de geschiedenis.’ Lees meer over het Gilde van vrijwillige molenaars en de recordpoging. 

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts