Ga direct naar inhoud
Nieuws

Molen de Onrust open op Nationale Molendag 12 en 13 mei

01 mei 2018 | Angelique Aerts

In het weekend van 12 en 13 mei is het Nationale Molendag. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen en velen zijn ook te bezoeken. Ook Molen de Onrust in het Naardermeer is deze dagen van 10.30 uur tot 17.00 uur open voor publiek, Ga ook naar binnen en ervaar van dichtbij het stoere karakter van de molen en de molenaar.

Molen de Onrust

Molen de Onrust

Ooit heeft er groot gezin in de molen gewoond en het is leuk om nu nog te kunnen zien hoe klein de ruimtes zijn waarin ze woonden en leefden. Vooral voor kinderen is het spannend om in de molen in al die kleine kamertjes te kijken en elk trapje op te klimmen.  Molen de Onrust is in 1809 gebouwd om het Naardermeer, samen met nog twee andere molens, droog te malen, dat lukte gelukkig niet. Nu regelt Molen de Onrust het waterpeil van het Naardermeer, zonder ondersteuning van een ander gemaal. ‘De waterhuishouding is erg belangrijk voor dit natuurgebied,’ vertelt boswachter Hanne Tersmette. ‘In de winter zorgt de molen ervoor dat het overtollige water uit het Naardermeer wordt gemalen richting de Vecht. In de zomer verdampt het water gemakkelijker als het warm is. Daarom is het dan niet of nauwelijks nodig om water weg te pompen,’ licht Tersmette toe. ‘Toch gaat er ook water vanuit de Vecht het Naardermeer in, want we willen natuurlijk niet dat het Naardermeer droog komt te staan. Dat water wordt echter eerst gezuiverd door de installatie die naast de molen staat.’

Helder water

Als je op het bruggetje naast de molen gaat staan kan je zien hoe helder het water is. In veel sloten zit voedselrijk water, maar het Naardermeer kenmerkt zich juist door haar voedselarme water. ‘Hierdoor vind je in het Naardermeer soorten die je bijna nergens anders vindt zoals de zeldzame groenknolorchis, maar ook krabbenscheer en zelfs de otter. Zij zijn gebaat bij dit voedselarme, heldere water,’ legt Tersmette uit.

Welkom

De molen aan het Naardermeer is vrijwel elke zondag open voor publiek, als de blauwe wimpel wappert. Het is boeiend om te kijken hoe deze molen werkt en uitleg te krijgen van een van de molenaars. Als het grote scheprad draait, is dat een indrukwekkend gezicht. In het weekeinde van 12 en 13 mei is De Onrust in verband met de Nationale Molendag niet alleen zondag, maar ook zaterdag van 10.30 uur tot 17.00 uur geopend voor publiek. De molenaars geven je graag een rondleiding.

Bezoekadres: Boezemkade 1, Muiderberg.

_

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts