Nieuws van de boswachter

Open Monumentendagen: Kijken in Molen de Onrust

11 september 2015 | Astrid Schoenmaker

Kom op 12 en 13 september kijken in de molen van het Naardermeer.

Open Monumentendagen: Kijken in Molen de Onrust

Grijp je kans en kijk rond in de molen die het waterpeil van het gehele Naardermeer regelt. Zonder ondersteuning van een ander gemaal!


Adres


Molen De OnrustBoezemkade 11399 PK MuiderbergRoutebeschrijvinghttp://maps.google.nl/?daddr=52.3153%2C5.09159">Routebeschrijving;

Rondleiding tijdens Open Monumentendag


De molenaars leiden je graag rond door de poldermolen die in 1809 gebouwd is. Oorspronkelijk stonden er nog twee molens rondom het meer. Tezamen moesten zij het Naardermeer droogmalen. Wat er allemaal nog meer in en rond de molen gebeurd is vertellen de molenaars je graag. Ook kan je van dichtbij het grote scheprad bekijken en alle trappetjes op om de verschillende etages van de molen te ontdekken.

placeholder

Fotograaf: Thon Stoffelen

Waterhuishouding Naardermeer


Het Naardermeer heeft haar eigen waterhuishouding. In de winterperiode stijgt het water van het Naardermeer door de neerslag. In die periode maalt de molen het overtollige waterpeil weg, naar de Vecht. 's Zomers verdampt door de warmte en de zon veel water, maar dan is er juist water nodig om de groei van planten te stimuleren. Daarom wordt dan via de molen het water het Naardermeer ingelaten. Ontdek hoe dit precies werkt tijdens de Open Monumentendag!


Open Monumenten in de buurt

placeholder

Fotograaf: Fred PrakOp steenworp afstand van de molen kun je een kijkje nemen in prachtige gebouwen:

Monumenten open in heel Nederland


In het gehele land opent Natuurmonumenten in het Open Monumenten weekend de deuren van landhuizen, kastelen, forten en andere bezienswaardigheden. Je kijkt je ogen uit!


Naar">https://www.natuurmonumenten.nl/activiteiten/open-monumentendag">Naar het overzicht met alle Open Monumenten >>

Astrid Schoenmaker
logo