Ga direct naar inhoud
Nieuws

Oproep boswachters: Laat reekalfjes met rust

04 augustus 2023 | Angelique Aerts

Er komen meerdere meldingen binnen bij de boswachters in het Gooi van wandelaars die een reekalfje in hun eentje zien. Ons advies is om de kalfjes met rust te laten.

reekalfje

Bronsttijd reeën

Van half juli tot half augustus is het bronsttijd voor reeën. Reebokken hebben afgelopen tijd een territorium bepaald door via hun gewei en voorpoten geursporen achter te laten op jonge boompjes en struiken. Boswachter Angelique Aerts: ‘De reegeit gaat in deze periode op zoek naar een geschikte partner en laat haar kalf achter. De kalveren zijn ondertussen 2 a 3 maanden en komen die dagen prima door.’ Na de paring blijven ze bij elkaar tot er volgend voorjaar nieuwe kalveren geboren worden.

Blijf uit de buurt

‘We krijgen in de zomer vaker meldingen van jonge reekalfjes die alleen liggen of lopen. Ze lijken kwetsbaar, maar de natuur zit goed in elkaar. Als ze jong zijn, liggen ze overdag in het gras gedrukt en wachten rustig tot hun moeder terugkomt. Nu zijn ze oud genoeg om een paar dagen zonder hun moeder te overleven en gaan er in hun eentje op uit. Juist als we dichterbij komen, raken ze gestresst. Laat ze rustig hun gang gaan!’ aldus boswachter Angelique.

 

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts