Ga direct naar inhoud
Nieuws

Otter is terug in Naardermeer

08 november 2016 | Geeke Remmelts

Bij de natuurverbinding tussen de Ankeveense Plassen en het Naardermeer is afgelopen vrijdag een otter gesignaleerd, laat boswachter Erik de Haan van Natuurmonumenten weten. Het dier verscheen voor een cameraval van de zoogdiervereniging die bij de faunapassage staat, een grote verrassing voor de vrijwilligers die de beelden bekeken.

Otter is terug in Naardermeer

Eerste otter sinds vijftig jaar

Het Naardermeer is het eerste beschermde natuurgebied van Nederland en is door de natte natuur uitstekend geschikt als leefgebied voor de otter. De laatste otter werd hier bijna vijftig jaar geleden waargenomen. In 2010 werd een otter gespot in de nabijgelegen Vechtplassen, maar dit dier werd enkele maanden later doodgereden. Jaarlijks overlijdt bijna een kwart van de otters in het verkeer; daarom zijn faunapassages van levensbelang.

Natuurverbinding groot succes

Het Naardermeer en de Ankeveense Plassen werden tot 2013 van elkaar gescheiden door de drukke provinciale weg N236. Natuurmonumenten en de provincie Noord-Holland bundelden hun krachten om beide natuurgebieden met elkaar te verbinden. Onder de weg liggen nu twee grote faunapassages van respectievelijk 60 en 80 meter breed en vormen de breedste natte natuurverbinding van Nederland. Ook reeën, vossen en hazen maken intensief gebruik van deze onderdoorgang.

Graadmeter voor de natuur

De boswachters zijn ontzettend blij met de waarneming van de otter in het Naardermeer. De otter staat als roofdier aan de top van de voedselketen en is daarmee graadmeter voor de kwaliteit van de natuur. De passages dragen er aan bij dat de otter hier een veilige toekomst krijgt en zich kan verplaatsen tussen de twee moerasgebieden.

placeholder
Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven