Ga direct naar inhoud
Nieuws

Otter voelt zich thuis in Naardermeer

02 april 2017 | Angelique Aerts

In november 2016 liet de otter zich voor het eerst sinds 50 jaar zien bij de faunapassage tussen de Ankeveense Plassen en het Naardermeer. Daarna bleef het stil rondom het prachtige dier. Tot afgelopen week. De otter werd maar liefst op twee verschillende plekken op twee verschillende dagen in het Naardermeer op een cameraval gespot. En dat betekent dat de otter zich thuis voelt in het Naardermeer!

Otter voelt zich thuis in Naardermeer

Eerste otter sinds vijftig jaar

Het Naardermeer is het eerste beschermde natuurgebied van Nederland en is door de natte natuur uitstekend geschikt als leefgebied voor de otter. De otter liet zich echter bijna 50 jaar lang niet zien in het Naardermeer. In de winter van 1967 zijn de laatste ottersporen in de sneeuw gevonden, vlakbij de eendenkooi in het Naardermeer. In 2010 werd een otter gespot in de nabijgelegen Vechtplassen, maar dit dier werd enkele maanden later doodgereden.

Zeldzaam

De otter stierf in 1988 uit in Nederland en heeft sinds de herintroductie in 2002 moeite om weer een plekje te vinden. De otter is een prachtig en waardevol dier voor de Nederlandse natuur. Als roofdier staat hij aan de top van de voedselpiramide en zijn aanwezigheid zegt veel over de kwaliteit van de natuur en het water in het Naardermeer. De otter is een ambassadeur voor de zoetwaternatuur en internationaal bedreigd. Het verkeer vormt het grootste gevaar voor de otter. Van de weinige otters in ons land worden er helaas heel erg veel doodgereden, zo’n 1/3e van de populatie!

Natuurverbinding groot succes

Het Naardermeer en de Ankeveense Plassen werden tot 2013 van elkaar gescheiden door de drukke provinciale weg N236. Natuurmonumenten en de provincie Noord-Holland bundelden hun krachten om beide natuurgebieden met elkaar te verbinden. Onder de weg liggen nu twee grote faunapassages van respectievelijk 60 en 80 meter breed en vormen de breedste natte faunapassage van Nederland. De otter heeft het Naardermeer veilig bereikt via deze passage en heeft nu ook de mogelijkheid om zich te verplaatsen tussen deze twee moerasgebieden. De faunapassage heeft het Naardermeer uit haar isolement gehaald en daar maakt niet alleen de otter dankbaar gebruik van. Ook reeën, vossen en hazen maken intensief gebruik van deze onderdoorgang. Of de otter zich definitief zal vestigen in het Naardermeer blijft nog even spannend, maar de voortekenen zijn in elk geval goed!

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts