Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ringslangen nog actief door warm herfstweer

12 oktober 2018 | Angelique Aerts

Het warme herfstweer zorgt ervoor dat ringslangen veel actiever zijn dan normaal in deze tijd van het jaar. Normaal gesproken zijn de meeste ringslangen al naar hun winterverblijven, maar rondom het Naardermeer en op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen worden ze nog steeds overal gezien.

ringslang

Opwarmen op het asfalt

Door het zonnige, warme weer zijn gewone padden, heikikkers, groene kikkers en bruine kikkers nog volop actief. Soorten waar ringslangen dol op zijn. Een buitenkansje dus, om met een goed gevulde maag de winterslaap in te gaan. De koudbloedige dieren moeten zich opwarmen in de zon voordat ze op jacht kunnen gaan. Een perfecte plek daarvoor zijn wegen. De zon warmt het asfalt op, zodat de slangen ook van onderen warm worden. Slim, maar wél met een enorm risico, want de kans dat een ringslang wordt aangereden is dan behoorlijk groot. De afgelopen dagen zijn er meerdere aangereden ringslangen rondom het Naardermeer gevonden. Op de parkeerplaats bij Stadzigt lag er één gewond in de berm.

Boswachter Luc Hoogenstein van beheereenheid Gooi en Vechtstreek: ‘De bestuurder had niet in de gaten dat een ringslang op de weg lag en reed vol over het dier heen. We konden niets anders doen dan het gewonde dier uit haar lijden verlossen. Een paar minuten later vonden we nóg een ringslang op dezelfde parkeerplaats, die we in veiligheid hebben gebracht.’

Het mooie weer levert dus niet alleen maar voordelen op voor dit dier. Let goed op ringslangen op de weg de komende tijd!

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts