Ga direct naar inhoud
Nieuws

Rondje Naardermeer is eindelijk rond

17 december 2019 | Angelique Aerts

Het 'rondje' Naardermeer, een wandeling van zo'n twintig kilometer om het meer, is eindelijk rond! Dankzij de nieuwe Voormeerpassage hoef je nu niet meer door de woonwijk en over het spoor om bij Stadzigt te komen.

Voormeerpassage

Mooie samenwerking

De provincie Noord-Holland, ProRail, gemeente Gooise Meren en Natuurmonumenten hebben samen de aanleg van de tunnel onder de spoorlijn bij het Naardermeer mogelijk gemaakt. Vanaf vandaag kunnen wandelaars en fietsers gebruik maken van deze tunnel om bij Stadzigt te komen, het start- en eindpunt van het rondje Naardermeer.    

Voormeerpassage

De spoortunnel genaamd ‘Voormeerpassage’ ligt langs de Karnemelksloot in Naarden. Deze verbindt de bestaande paden aan beide zijden van het spoor, zodat fietsers en wandelaars vanaf nu veilig kunnen oversteken. Ze hoeven nu niet langer door de woonwijk en over het spoor om het 'Rondje Naardermeer' te lopen. Nu oogt het rondom de tunnel nog kaal, maar straks groeien hier allerlei kruiden en bloemen. 

Natte verbinding

In natuurgebied Naardermeer vormt het spoor tussen Naarden en Weesp een hindernis voor veel diersoorten. Door de recente aanleg van negen faunapassages wordt het leefgebied van bijvoorbeeld otters, kikkers en ringslangen vele malen groter. De Voormeerpassage is de grootste passage en is een tunnel voor dieren, fietsers en voetgangers. De Karnemelksloot heeft een doorgetrokken oever onder de brug door, waardoor een zogenaamde natte ecologische verbinding ontstaat.

Rondje Naardermeer

Zelf het rondje Naardermeer lopen? 

Deze wandelroute van zo'n twintig kilometer brengt je langs de mooiste plekjes van het Naardermeer. Dwars door natte weilanden, over spannende vlonderpaden en langs ondiepe plassen vol vogels. Trek stevige wandelschoenen en volg de wandelroute rond het Naardermeer.

Wandelroute Rondje Naardermeer

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts