Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start vaarseizoen: kom varen op het Naardermeer!

04 april 2023 | Angelique Aerts

Vanaf zaterdag 8 april zijn er weer vaartochten op het Naardermeer te boeken. Eindelijk is het echt voorjaar, met een zonnig Paasweekend in het vooruitzicht. Ontdek tijdens een 2,5 uur durende vaartocht de bijzondere historie én het rijke planten- en dierenleven in het eerst beschermde natuurgebied van Nederland.

Varen Naardermeer

Met je neus op een aalscholvernest

Komende tijd staan er veel vaartochten naar de aalscholverkolonie gepland. Boswachter Angelique Aerts: ‘Het is een verassende ervaring, een bezoek aan de aalscholverkolonie. Je ziet een aalscholver tegenwoordig vaak. Maar het bijzondere aan onze kijkhut is dat je direct op de kolonie zit en de vogels heel goed kunt zien, horen en ruiken. Momenteel zijn de meeste aalscholvers druk met het bouwen van hun nest en het uitbroeden van de eieren. Als je ze van zo dichtbij ziet, zie je bijvoorbeeld hun groene ogen en geschubde veren, prachtig!’ Kijk in de Activiteitenagenda van het Naardermeer.

Aalscholvers op het nest

Vaar mee in de lente!

Ook is er de Rondvaart Naardermeer, waar je over het grote meer en door smalle slootjes omgeven door rietkragen vaart. Dit is een kennismaking met de waterrijke natuur van het Naardermeer. ‘Alleen onze fluisterboten varen op het meer, je komt er niet of niet vaak. We hebben gidsen die soms al meer dan 10 jaar varen en je op elke tocht kunnen vertellen over wat je die dag tegenkomt. Je hoort de rietvogels in het riet zingen, watervogels op de plas en misschien zie je kleurrijke vogels zoals de purperreiger of ijsvogel’ vertelt boswachter Angelique.

Thematocht of met je eigen groep

Wat verderop in de tijd varen we ook weer de Avond- of Dauwtochten. Dat zijn speciale momenten in de natuur waarbij je het Naardermeer net weer anders beleeft. En natuurlijk kun je ook met een eigen groep een vaartocht boeken. Alle informatie over het boeken, tijden en tarieven is hier te vinden.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts