Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wandelaars Naardermeer let op! Spoorweg afgesloten.

05 augustus 2019 | Angelique Aerts

Vanwege werkzaamheden aan het spoor is de overweg bij de Koningin Wilhelminalaan- Cort van der Lindenlaan tot en met 15 augustus afgesloten. Wandelaars van het rondje Naardermeer houd rekening met flink wat meer kilometers. Voor de omleiding volg je de gele borden met een F.

trein Naardermeer

Werkzaamheden aan het spoor 

Van 2 tot en met 25 augustus rijden er geen treinen omdat er grootschalig onderhoud wordt uitgevoerd aan het spoor. Het spoor rondom Naarden-Bussum is toe aan vernieuwing. 'Resultaat hiervan is dat het treinverkeer nog veiliger en betrouwbaarder wordt,' vertelt projectmanager Luuk van Hengstum van ProRail. 'De meest zichtbare aanpassingen gebeuren aan en rond station Naarden-Bussum. Daar wordt het aantal actieve sporen teruggebracht van vijf naar twee. Verder wordt ’de Gooiboog’ eruit gehaald, waardoor de treinen een hogere snelheid kunnen halen. Eigenlijk wordt het spoor teruggelegd op het oude traject. In de jaren zestig is de boog erin gemaakt. Straks rijden de treinen weer gewoon rechtdoor. Ook station Naarden-Bussum een grondige make-over.' Meer informatie over de werkzaamheden aan het spoor vind je hier.

Veilige passage voor de otter

Bijkomend voordeel van de werkzaamheden aan het spoor is dat er 8 onderdoorgangen voor fauna komen. We zijn heel blij met de realisatie van deze tunnels,' aldus Hanne. 'De onderdoorgangen verschillen in grootte en type en zijn geschikt voor dieren die zich over de grond verplaatsen, zoals otters, dassen, ringslangen, reeën, heikikkers en boommarters. Door de aanleg van deze passages kunnen dieren zich makkelijker en veiliger van het zuiden naar het noorden van het Naardermeer en vice versa bewegen. Ook vormt het Naardermeer hierdoor een nog sterkere schakel in de groene snelweg voor dieren: de Natte As. De Natte As loopt van het Lauwersmeer in het noorden tot de Zeeuwse Delta in het zuiden en is een belangrijke voor dieren om zich veilig door Nederland te kunnen verplaatsen. Het verplaatsen van soorten is belangrijk, want zo kunnen verschillende populaties elkaar ontmoeten. Dit heeft een positief effect op het uitwisselen van genen en dus het gezond houden van de soort,' legt Hanne uit.

Voormeerpassage: fiets- en voetgangerstunnel

Naast de onderdoorgangen voor dieren wordt er ook een passage gemaakt waar wandelaars en fietsers onder het spoor door kunnen: de Voormeerpassage. 'Wie nu het rondje Naardermeer wandelt of fietst stuit op een gegeven moment op de spoorlijn en moet dan een stukje door een woonwijk heen om het rondje te vervolgen. Vanaf september is dat verleden tijd. De Voormeerpassage verbindt dan de, nu nog doodlopende, wegen Naardermeer en Voormeer. Fietsers en wandelaars kunnen zo veilig het spoor onderdoor en hoeven niet meer door de woonwijk. Deze passage komt ter hoogte van de Karnemelksloot en zal een positieve bijdrage leveren aan de natuurbeleving.' licht Hanne toe. Maar tot de 15e moeten wandelaars omlopen. Voor een overzicht van de afsluiting van de spoorwegovergangen klik je hier

'Uiteindelijk dragen deze projecten bij aan een goed leef- en economisch vestigingsklimaat in de regio niet alleen voor mensen, ook voor dieren. We zijn onze partners (provincie Noord-Holland, Gemeente Gooise Meren en ProRail dan ook erg dankbaar dat we de faunapassages kunnen realiseren,' sluit Hanne af.

 

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts