Ga direct naar inhoud
Nieuws

Drie wolvenwelpen gezien in Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân

01 augustus 2022 | Jeffrey van Heck

Er zijn drie wolvenwelpen gezien in de regio Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân. Dit blijkt uit de monitoring van wolvenactiviteit in het gebied. Dit is de eerste keer dat er welpen zijn geboren in dit territorium sinds de wolf terug is in Nederland. Eerder deze zomer werd bericht over geboren welpen op de Midden– en Noord-Veluwe.

Wolf

De welpen zijn waarschijnlijk van het wolvenpaar GW2397m en GW2090f dat afgelopen maanden regelmatig samen op wildcamera’s werd gezien in het leefgebied Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân. De vrouwelijke wolf is afkomstig uit de Barnstorfroedel in Nedersaksen (Duitsland) en werd in april 2021 voor het eerst in Nederland vastgesteld. Het mannetje werd in september 2021 voor het eerst in Nederland vastgesteld. De herkomst van deze mannelijke wolf is niet bekend.

Oproep

We roepen op om de toegangsregels van de gebieden op te volgen om de verstoring van deze en andere jonge dieren te minimaliseren. In de eerste maanden zijn de wolvenwelpen namelijk erg verstoringsgevoelig. Ook kan de aanwezigheid van mensen ertoe leiden dat de ouderdieren de welpen niet durven te benaderen en ze daardoor onbeschermd zijn voor vossen of andere dieren.

Waarnemingen insturen

Mocht je een wolf zien, houd dan gepaste afstand en maak een foto en/of video. Dit beeld kun je insturen bij het Wolvenmeldpunt via wolveninnederland.nl/wolf-gezien. Zo help je mee het onderzoek naar wolven in Nederland.

Leer alles over de wolf

Wil je meer weten over dit prachtige dier? Check ons uitgebreide wolvendossier, vol informatie over het herkennen van wolven, gedrag, onze standpunten, podcasts en de wolvenblog van onze boswachter Frank. 

 

Een deel van dit bericht is oorspronkelijk uitgebracht door BIJ12 in samenwerking met de Zoogdiervereniging. Natuurmonumenten is aangesloten bij Wolven in Nederland.

Boswachter Jeff
Jeffrey van Heck