Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Gelukkig zijn er vrijwilligers!

02 februari 2021 | Lian Flikkema

Rasters herstellen, excursies, workshops, inventarisaties, klussen…. In 2020 hebben de ruim 150 vrijwilligers van Zuid-Drenthe zo’n kleine 11.000 uur gewerkt, met hart en ziel, ondanks alle corona-beperkingen. Wat moet onze organisatie zonder al die gepassioneerde leden die zich vrijwillig inzetten voor de natuur in ons land.

vrijwillige boswachters

Vrijwillige boswachters in het Drents-Friese Wold

In het Nationaal Park Drents-Friese Wold kun je regelmatig een boswachter tegenkomen. Zij zijn de extra ogen, oren en handen van Natuurmonumenten. Ben je de weg kwijt, zag je een bijzondere plant, wil je iets weten over de grote grazers…. de boswachters kunnen je van alles vertellen over het natuurgebied maar ook suggesties door voor routes of leuke wetenswaardigheden vertellen.

Door de toenemende drukte in het natuurgebied moeten ze vaker uitleggen wat de spelregels zijn; blijf op de paden, verstoor de dieren niet, hou de hond aan de lijn… Mensen weten vaak niet wat het effect is op bijv. broedende vogels als een hond, onaangelijnd, door het gebied banjert of als een fietser van de mountainbikeroute afwijkt. En dan kan een persoonlijk gesprek helpen.

Allemaal mensen met een groen hart

Ook in de andere zeven natuurgebieden in Zuid-Drenthe zijn vrijwilligers aan het werk. Er zijn vaste werkploegen per gebied die regelmatig met elkaar het veld in gaan voor wisselende werkzaamheden. Samenwerken aan een doel en gezelligheid staan centraal. Maar sommigen zijn liever alleen bezig met hun passie: hoe staat het met de klokjesgentiaan, hoe gaat het met de reptielen…. zij doen jaarlijks hun monitoringsrondes. Je kunt ook denken aan het geven van workshops door het wolteam van de schaapskooi in het Dwingelderveld, klussen rondom het beheerkantoor, bezoekers meenemen een natuurgebied in of checken/aanpassen van routes voor de site en in de routeapp.

vrijwilliger Henk bij jonge jeneverbes

Extra ogen, oren en handen

Het is zo mooi dat er een win-win situatie is. De vrijwilligers hebben allemaal een eigen reden en gedrevenheid om voor onze organisatie bezig te zijn. En wij zijn hartstikke blij en dankbaar voor al die uren die zij in ons gemeenschappelijk doel steken: zorgen voor de natuur in Nederland

wolteam bij workshop vachtvilten
boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe