Ga direct naar inhoud
Nieuws

Omwonenden Drents-Friese Wold zien herten graag komen

13 september 2016 | Jeffrey van Heck

Uit een onderzoek onder omwonenden van Nationaal Park Drents-Friese Wold blijkt dat een ruime meerderheid positief staat tegenover de komst van edel- en damherten. Voorstanders vinden herten mooi en de (her)introductie een verrijking van het natuurgebied. Tegenstanders maken zich vooral zorgen over verkeersveiligheid, omvang en beheer van de populatie op termijn en over mogelijke landbouwschade.

Omwonenden Drents-Friese Wold zien herten graag komen

‘Dat is goed nieuws’, reageert beheerder Ruud Kreetz van Natuurmonumenten, ‘en het is in lijn met de uitkomsten van onze eerder gehouden groot wildenquête. Mensen zien graag grote dieren in de natuur. Voor de natuur in het Drents-Friese Wold zou de komst van edel- en damherten een aanwinst zijn.

Meer onderzoek

Het bewonersonderzoek staat niet op zichzelf. In opdracht van de Stuurgroep Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek wordt een soorteneffectrapportage gemaakt, waarin de voor- en nadelen van herten in het natuurgebied worden afgewogen. Zo wordt ook onderzocht wat de effecten zijn op de natuur en welke randvoorwaarden nodig zijn om herten te kunnen verwelkomen. Daarnaast vindt onderzoek plaats naar de risico’s op landbouwschade en de juridische aspecten van herten.

Soorteneffectrapportage

Uiteindelijk vat de stuurgroep alle onderzoeksresultaten samen tot een soorteneffectrapportage. Daarin is niet de uitkomst van één deelonderzoek bepalend, maar de combinatie ervan. De uiteindelijke uitkomst is een advies. Daarna moeten de provincies in Drenthe en Friesland besluiten of ze ruimte willen geven aan de komst van edel- en damherten naar het Drents Friese Wold te komen.

Persbericht Stuurgroep Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek (pdf)

Boswachter Jeff
Jeffrey van Heck