Ga direct naar inhoud
Nieuws

Onderzoek: Groot wild meerwaarde voor Drents-Friese Wold

21 april 2017 | A. Zandt

Herten zijn van toegevoegde waarde voor Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek.

Onderzoek: Groot wild meerwaarde voor Drents-Friese Wold

Herten zijn van toegevoegde waarde voor Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek naar de maatschappelijke lusten en lasten van de herintroductie van edelherten en de spontane vestiging van damherten in het natuurgebied.

De komst van deze dieren staat in het beheerplan van het nationaal park als wens beschreven. Provincie Drenthe stelde in 2014 vast dat de dieren in principe welkom zijn, als een SER uitwijst dat het kan.

Goed voor natuur en toerisme

Voor de omringende landbouw zijn negatieve effecten benoemd. Uit het onderzoek blijkt dat herten positief zijn voor de natuur en een grote maatschappelijke en toeristisch-economische meerwaarde zijn voor het Drents-Friese Wold. Stuurgroep voorzitter Henk van Hooft laat weten dat het feitelijke onderzoek nu is vastgesteld en dat de komende periode gebruikt wordt om de brede maatschappelijke belangen af te wegen.

placeholder

Genieten van groot wild

Natuurmonumenten ziet de herten graag komen. Uit de Groot Wild Enquête die Natuurmonumenten in 2013 hield, bleek dat mensen graag grote dieren zoals edelherten in de natuur zien. Ze vinden ook dat dieren vrij moeten kunnen trekken tussen gebieden. Mensen willen geen hekken rondom een natuurgebied, die barrières vormen voor mens en dier. Om de schade aan landbouwgewassen te minimaliseren zijn maatregelen nodig en voor gewas schade moet een goede regeling komen. Uit het onderzoek blijkt dat de verwachte inkomsten veel hoger zijn dan de kosten.

Kijk voor het persbericht van de stuurgroep van het nationaal park en de Soort Effect Rapportage op de website van het nationaal park.

A.Zandt
A. Zandt

Persvoorlichter