Nieuws van de boswachter

Sayaguesa-runderen krijgen meer ruimte in Drents-Friese Wold

09 januari 2017 | Lian Flikkema

In het Nationaal Park Drents-Friese Wold heeft Natuurmonumenten rasters opgeruimd. Het landschap ziet er nu aantrekkelijker uit.

Sayaguesa-runderen krijgen meer ruimte in Drents-Friese Wold

Soms zijn rasters nodig


In het verleden begraasden meerdere kuddes van diverse eigenaren het natuurgebied. Het betekende wel dat er veel rasters, zowel aan de buitenrand als in het natuurgebied, geplaatst moesten worden. De rasters hielden niet alleen de kuddes uit elkaar, maar beschermden ook jonge aanplant tegen vraat.


Begrazingsgebied uitgebreid


De laatste jaren laten Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer het nationale park, waar mogelijk, in zijn geheel begrazen door Sayaguesa-runderen en schapen. Daardoor konden de meeste rasters opgeruimd worden. De runderen en schapen helpen als natuurlijke maaimachines het landschap open te houden. De verwachting is dat de Sayaguesa’s de Hertenkamp snel zullen vinden. Nu kunnen ze nóg meer dwalen tussen bos en heide.

placeholder

Fotograaf: Ilja ZonneveldBron: Natuurmonumenten

Lekker dwalen


Loop één">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/nationaal-park-drents-frie… van de wandelroutes door het Nationaal Park Drents Friese Wold en geniet van het mooie landschap zonder rasters. Wellicht zie je de Sayaguesa’s lopen.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe

logo