Ga direct naar inhoud
Nieuws

Sayaguesa's verlaten bos bij Onderduikershol

22 februari 2022 | Sanne van Gemerden

Het onderduikershol, gelegen langs de gele route in Berkenheuvel, is een bekende bestemming. Vanaf 28 februari wordt het raster verplaatst. Hierdoor zullen wandelaars en fietsers geen Sayaguesa runderen meer op het pad tegenkomen. Natuurmonumenten verkleint zo het aantal ontmoetingen tussen bezoekers en grazers.

Sayguesa

Onderduikershol is geliefd plekje

Het bos van Berkenheuvel valt bij mens en dier bijzonder in de smaak. De prachtige bomen en fraaie heuveltjes zorgen voor veel wandelplezier. Het onderduikershol, waar je de geschiedenis kunt beleven, voegt een extra dimensie aan de locatie toe. Sinds de komst van Sayaguesa’s is dit deel van het bos voor de runderen toegankelijk. Dieren die uit de kudde worden verstoten zoeken regelmatig het bos rond het onderduikershol op.

Sayaguesa met kalf

Sayaguesa met kalf

Drukte op het pad

In de natuur wordt het drukker. Het terrein rondom het onderduikershol is moeilijk te overzien vanwege bochtige paden, dichte bossen en kleine heuvels. Het gevolg hiervan is dat mensen soms plotseling ‘oog in oog’ staan met de koeien. Beide partijen kunnen daar enorm van schrikken en zich onaangenaam voelen. Natuurmonumenten wil voorkomen dat er in de toekomst vervelende situaties plaatsvinden en verplaatst nu het raster.

Raster verplaatst

De interactie tussen Sayaguesa en mens wordt door deze ingreep minder. Het raster staat ten dele buiten het drukste fiets- en wandelpad. Zo vallen een paar onoverzichtelijke paden buiten het leefgebied van de runderen. Op plekken waar het raster een wandelroute doorkruist komt een klaphekje. De werkzaamheden duren ongeveer 2 á 3 weken.

Ontmoeting blijft mogelijk

De Sayaguesa’s blijven op Berkenheuvel en het Wapserveld. Daar kun je ze nog altijd op het pad tegenkomen. Als dit gebeurt, houd dan minimaal op 25 meter afstand en wacht tot het dier doorloopt. Gebeurt dit niet (of duurt het wachten te lang) keer dan om en ga terug. Binnen het raster zijn honden, vanzelfsprekend, altijd aan de lijn.

Sayaguesa

De zwarte koeien met hun witte ‘meelsnuit’ leven met alle leeftijden en geslachten door elkaar. Ze bewegen zich vrij door het gebied en vormen kleine en grote kuddes. Elke dag verplaatsten de dieren zich van de slaapplaats naar een plek waar ze gaan grazen. Met hun natuurlijke gedrag dragen de Sayaguesa’s veel bij aan het beheer en de biodiversiteit van Nationaal Park Drentse-Friese Wold.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)