Ga direct naar inhoud
Nieuws

Succesvol broedseizoen: vier kraanvogeljongen in Drents-Friese Wold

07 juli 2022 | Sanne van Gemerden

Dit voorjaar broedden in totaal vijf paartjes kraanvogels in het Drents-Friese wold. Boswachter Rudmer Veenstra bevestigd “We hebben al vier vlieg vlugge jongen gezien, één paartje heeft zelfs twee jongen grootgebracht.”

Kraanvogel

Uniek resultaat

Nog niet eerder waren de kraanvogels in het Drents-Friese Wold zo succesvol. In het Fochtelooerveen en het Dwingelderveld groeiden al eerder kraanvogelkuikens op, maar het is de eerste keer dat er vier jongen groot worden in het Drents-Friese Wold. Twee  paartjes kraanvogels brachten beiden één kuiken groot op het Wapserveld en een paar op het Doldersummerveld voedde zelfs 2 jongen op. in  Als de jongen groot genoeg zijn vertrekken de gezinnen naar het zuiden. Ze overwinteren in Zuid Spanje of in Afrika. Wanneer deze reis voorspoedig verloopt ziet Rudmer Veenstra zijn ‘kraantjes’ volgend jaar graag weer terugkeren: “Dit is waar ik het voor doe, succesvolle kraanvogelfamilies die hun prachtige geluid over de heide roepen!”.

Kraanvogel met jong op het Drents-Friese Wold

Terugkeer van de Kraan

Kraanvogels verdwenen in de vorige eeuw als broedvogel uit Nederland. De reden was verlies van geschikte broedgelegenheid (ze broeden in hoogveen en natte heide) door uitbreidende landbouw en het gebruik van kunstmest. Sinds 2001 broedden er weer kraanvogels in Nederland (het Fochtelooerveen). Boswachter Veenstra: “Dit broedsucces laat zien dat het herstellen van de waterstand zin heeft. Verdwenen soorten komen terug als de omstandigheden weer op orde zijn. In het Drents-Friese Wold is de laatste twintig jaar hard gewerkt aan herstel van de grondwaterstand. Die is zoveel mogelijk weer teruggebracht op oorspronkelijk niveau. Je ziet hier wat het resultaat is.” De terugkeer viel samen met het groeien van de kraanvogelpopulatie door betere bescherming van broedgebieden in Duitsland en Scandinavië.

Kraanvogel

Naam voorspelt succes

Veldnamen zoals Craenloo, Kraloer plas, Kranenbroek en Kranengoor geven aan dat daar in vroeger tijden waarschijnlijk kraanvogels broedden. De terugkeer van de kraanvogels lukt meestal het best door die gebieden te herstellen waar ze ooit eerder leefden. Daarbij is rust in het gebied erg belangrijk. Hou daarom  de hond aan de lijn en voorkom dat dieren worden verstoord door op de paden te blijven.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)